Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската дипломация натрупа достатъчно опит за регионалните измерения на европейската интеграция

България има какво да каже в разговора за ЕС

Не бива да надделява провинциалната нагласа, че целта ни е да не се изложим пред чужденците!

Отвъд карикарутното представяне на усилията на Българя да застане в някаква по - активна роля в международната политика, трябва да бъдат оценени и действията на българските политици и дипломати, които имат много сериозен отзвук.

Това заяви пред Радио Пловдив политологът Антоний Гълъбов, коментирайки негативните коментари и репортажи, главно на чужди медии, свързани с началото на българското европредседателство.

Гълъбов посочи като много сериозни дипломатически успехи на България срещите на ниво министър-председатели, декларацията за добросъседство с Македония, лансирането на реалистична програма за инфраструктурна, комуникационна и дигитална свързаност на страните от Югоизточна Европа.

Има достатъчно позитивни сигнали, че България има какво да каже в този разговор, категоричен е политологът.

По думите му, българската дипломация е натрупала достатъчно сериозен опит по отношение на регионалните измерения на процесите на европейската интеграция. Това е опит, свързан със страните от бившата Югославия и Албания, а също и страните от Черноморския басейн. 

Убеден съм, че именно към българските дипломати все по - често ще се обръщат техните колеги за информация, която им е необходима, за да формират позициите си, заяви Гълъбов

Според него, все още няма достатъчно масово разбиране за това какво всъщност представлява като процедура това председателство. То всъщност ще ангажира усилията на около 1500 български експерти и служители в държавната администрация. Това е в известен смисъл най - високо подготвеният корпус на българската администрация. И аз нямам никакво съмнение в това, че тези хора ще се справят с нелеката задача, която им предстои. 

Според Антоний Гълъбов оценките в публичното пространство са политически и там все по - устойчиво се натрапва идеята, че целта ни е да не се изложим пред чужденците. 

Този манталитет е изключително неадекватен както за проблемите, пред които е изправен Европейският съюз, така и за възможностите, които има България в този момент. 

Гълъбов припомни, че страната ни като външна граница на ЕС посреща първа определени събития и първи имаме възможност да реагираме на тях. 

Не бива една по - провинциална нагласа да надделее - това е удобно за определена част на българския политически елит, категоричен е политологът.

Според Антоний Гълъбов, понятието Западни Балкани е кухо и неадекватно, както и Централна и Източна ЕвропаТочното наименование е Югоизточна Европа.

Отиграване - така Гълъбов нарече ветото на президента върху т. нар. антикорупционен закон. По думите му, този закон има много висока ефективност - той замества три други закона. Характерът му е да бъде нещо като Кодекс, но за съжаление той беше партизиран, подчерта политологът. 

Корупцията е проблем, а не всеобщо обяснение, категоричен е Антоний Гълъбов.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29