Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Дизелгейт в САЩ и Европа, пазарът у нас е наводнен от евтини дизелови автомобили

Мръсният въздух в България е от твърдото гориво, не от дизела

Европа се държи шизофренично по отношение на дизела - с едната ръка го подкрепя, с другата го наказва

Има проблем с качеството на въздуха в големите градове в Западна Европа и най - големият замърсител там са дизеловите автомобилиЕвропа е единственото място в света, където има толкова много дизелови автомобили.  
Това каза пред Радио Пловдив Боян Рашев, магистър по управление на околната среда и ресурсите, партньор в компания, консултираща бизнеса за поддържане на все по - добро качество на живот.
Снимка
Европа се държи шизофренично по отношение на дизела. Тя с едната ръка го подкрепя, с другата го наказва. И за момента нетният ефект е, че в Европа има ужасно много дизели, посочи Рашев. Той обясни, че тоталната шизофрения по темата за дизела е резултат от целенасочената политика на държавите членки на Европейския съюз и на Европейската комисия. 
Експертът даде пример с Щутгарт, където от 1 януари 2018 година вече е забранено движението на по - стари дизелови автомобили, но на бензиностанциите там дизелът се продава по - евтино от бензина. Това е така, тъй като акцизът на дизела е много по - нисък от акциза на бензина. Т. е. държавата с едната ръка подкрепя дизела, а с другата казва "дизелът е лош!", коментира Боян Рашев. 
Той отбеляза още, че в Австрия данъкът на дизелова кола е по - нисък от данъка на бензиновия автомобил.
В последните две години след като се случи Дизелгейт в САЩ и после дойде и в Европа, пазарът в България е залят с евтини дизелови автомобили, чиято цена на запад е много ниска, просто защото никой не иска да ги купи. 
В България 9 от 10 коли, които се регистрират през последните години, са стари и са дизелови, посочи Боян Рашев. 
По думите му, електромобилите навлизат ужасно бавно на българския пазар. Хората си мислят, че поддръжката на електромобил и оперативните разходи по него са много ниски, което е донякъде вярно само за поддръжката и горивото. Обаче на този автомобил трябва да се плаща КАСКО, а то е базирано на стойността на автомобила. Което значи, че КСАКО-то е супер високо в сравнение с еквивалента на дизелов автомобил. 
Ако искаме да навлизат повече електромобили в България, трябва да се случат страшно много неща в тяхна подкрепа, но до субсидии не трябва да се стига.Това, което правят в Румъния, е прекалено, подчерта експертът. 
Той обясни, че субсидирането на електромобилите означава да се вземат пари от данъкоплатците и да се дадат на най - богатите, защото само най - богатите карат електромобили.

Най - големият замърсител на въздуха в България не са дизеловите автомобили, а печките с твърдо гориво, заяви Боян Рашев.

Снимка
Твърдото гориво в България навсякъде, освен в София, е източник №1 за замърсяване на въздухаТака е в цяла Източна Европа.

Рашев е категоричен, че данъчната система в България трябва да се промени. Няма логика стар замърсяващ автомобил да плаща много по - нисък данък, отколкото нов автомобил. Другото нещо, което вече се случва в София, е закупуването от столична община на седем газови анализатори и предоставянето им на КАТ.  Така КАТ вече би трябвало да не регистрира нови автомобили, неотговарящи на емисионния клас.

Българите умират заради мръсния въздух. Проблемът със замърсяването на въздуха е национален проблем. А точно в тази сфера финансирането е изключително малко. Мръсният въздухът е проблем на бедността, убеден е Боян Рашев. По думите му, електричеството е станало много скъпо, а заради енергийните си интереси Европа е накарала европейците да се върнат много назад към най - евтиното отопление – дървата. Именно дървата, а не въглищата са основен замърсител на въздуха у нас и в цяла Източна Европа. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с Боян Рашев можете да чуете в звуковия файл. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29