Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да влезе в еврозоната, дори закъсня

България очаква до юли да подаде молба за включване в механизма за подготовка за членство в еврозоната, известен като ERM-2.

Това заяви пред чуждестранни медии финансовия министър Владислав Горанов.

Възможна ли е тази мисия, какви са шансовете България да се окаже в еврозоната след две години и какви реформи са необходими  – интервю в програма "Точно днес" на Радио Пловдив с Николай Василев, бивш икономически министър.

Стъпката е 100% добра и с десет години закъсняла. Но по-добре сега, отколкото никога. Според мен това е най-доброто нещо, което България може да направи, заяви пред Радио Пловдив Николай Василев. Той е категоричен, че страната ни отговаря на всички изисквания за членство. 

Какво ще се случи, ако България влезе в еврозоната с ниски доходи?

Ще ви кажа какво ще се случи – доходите ще се покачват. Във всички държави, които влязоха в еврозоната там се увеличиха инвестициите и заплатите.

Първо има някаква митология, че влизането в еврозоната води и до двойно увеличение на цените. Това е вуду икономика, това изобщо не отговаря на истината. Ние трябва да подадем молба за членство. Икономически ние отговаряме на критериите. С политическо лобиране и с добро международно поведение – въпрос на време е това да се случи, категоричен и Василев.

Цялото интервю с Николай Василев можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17