Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест в защита на национален парк "Пирин"

| обновено на 18.01.18 в 07:28

Природозащитници отново ще протестират срещу решението на правителството за промяна в плана за управление на Националния парк "Пирин". Акции ще се проведат в  близо 20 града в страната, предвидени са и демонстрации в чужбина.  

Протестът в Пловдив е от 18.30 часа и тръгва от площад „Съединение“ и е трети от началото на годината. В  предишните два  св включиха по около 300 души.  

Планирани са и протести в Пазарджик, Велинград и Смолян. 

Исканията са за отмяна на решението на Министерския съвет за Плана за управление на парк "Пирин" от 28-и декември, оставката на екоминистъра Нено Димов и осветляване на собствеността на концесионера "Юлен" АДкойто стои в зоната Банско. 
 
В предаването "Точно днес" известният български алпинист и активен природозащитник  Боян Петров сподели законодателно предложение, което може да удовлетвори и двете страни - екозащитниците и хората в Банско. Той предлага точно изписване на разрешеното за изграждане, така че да се избегне практиката с поправки, на членове и алинейки да се злоупотреби с природата.
До края на седмицата Боян Петров ще внесе предложението от свое име в МОСВ и в МС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Военна прокуратура гневна след изнесените данни за авиокатастрофата

Военно-окръжна прокуратура Пловдив остро протестира след вчерашната пресконференция на Министерството на отбраната, на която бяха изнесени подробности от вътрешното разследване на ведомствена комисия за авиокатастрофата със загиналите пилоти край Граф Игнатиево. „Всякаква информация за причините, както и данни, пряко свързани с предмета на..

публикувано на 16.10.24 в 11:17

Природонаучният музей в Пловдив става първият "зелен" у нас

Природонаучният музей в Пловдив е първият "зелен" музей в България, съобщи директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров.  Изградена е фотоволтаична система, която се надгражда, а догодина ще я обновят. Сумата за нея е отпусната от община Пловдив и тя покрива 80% от нуждите на музея.  В северната част на зала "Лотос" са изградили стойка..

публикувано на 16.10.24 в 11:12

"Летящ огън" е запалил сметището в Цалапица

Летящ запален обект е забелязан да прелита над сметището на Цалапица секунди преди да пламне пожарът на депото в нощта на петък срещу събота. Обектът е заснет от видеокамерите на сметището в 21:20 ч.след неговото преминаване, 40 секунди по-късно сметището пламва, съобщи зам.-кметът Иван Стоянов.  По думите му снощи е видяно това на видеозаписа и той ще..

публикувано на 16.10.24 в 11:05

Петко Писков разказва версията си за софтуера за източване на театрите

Соченият от прокуратурата за „мозък“ на източването на държавни средства от Министерството на културата Петко Писков ще обясни каква е истината за софтуера на театрите. Това ще стане на нарочна пресконференция в София.  Петко Писков обжалва задържането си Близо 1 млн. лв. са източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян..

публикувано на 16.10.24 в 08:20

Слънчево време и днес, но температурите се понижават

Ще преобладава слънчево време, като по-значителни временни увеличения на облачността ще има преди обяд над североизточната част от страната.  Вятърът в цялата страна ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен, в Североизточна България – временно силен и с него ще нахлува студен въздух.  Дневните температури в повечето места ще се понижат и..

публикувано на 16.10.24 в 06:10