Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Бързат за 2 февруари Истанбулската конвенция", пише в заглавие на първата си страница вестник  "Труд". Изданието обяснява, че се очаква следващата седмица документът да бъде внесен за гласуване в зала. БСП обаче вкара в опасен капан ГЕРБ с вчерашното си искане за референдум, коментира всекидневника. Това означава, че първо парламентът ще трябва да се произнесе по него. Ако избързат с гласуването на конвенцията ГЕРБ ще демонстрират, че пренебрегват пряката демокрация, допълва "Труд".
"БСП предлага референдум за Истанбулската конвенция" е заглавието, с което излиза "Дума". Днес социалистите ще внесат необходимите 48 подписа, с които да предложат на парламента национално допитване по темата. 
Вестник "Земя" добавя: "Първи успех за нормалността: Парламентарна комисия отхвърли ратификацията на Истанбулската конвенция". Изданието визира комисията по младежта и спорта, която вечра отхвърли документа с 10 на 9 гласа с решаващия глас на Георги Марков от ГЕРБ.
В интервю за вестник "24 часа" руският посланик Анатолий Макаров заявава, че атаките срещу съветските паметници, преди всичко срещу паметника на Съветската армия и пловдивския "Альоша", са "скъпоплатени провокации". Според него целта на  тези провокации е да се внесе изкуствено разделение в отношенията между Москва и София.
"В "ниви" край морето пак ще може да се строи", пише вестник "Сега". В земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната комисия. Това решиха вчера окончателно депутатите, като одобриха без дебати на второ четене промени в Закона за опазване на земеделските земи. По традиция те бяха прокарани чрез преходните и заключителни разпоредби на съвсем друг закон - за посевния и посадъчния материал, обяснява вестник "Сега".
"За месец спестихме над 1 млрд.", информира вестник "Стандарт". Всекидневникът обяснява, че българите са натрупали в банките над 1 млрд. лева от Никулден до Нова година. Това, според "Стандарт", означава, че общият размер на влоговете е достигнал 48,9 млрд. лева, което прави увеличение за година с 5,4%. За разлика от стабилния ръст на депозитите, кредитите са с низходящ тренд, посочва изданието.
"По 13 инвалиди се борят за едно място в платените зони за паркиране в София, показва справка на Центъра за градска мобилност за вестник "Монитор". В момента в столицата са валидни 14 343 карти за преференциално паркиране, а специално обозначените места за инвалиди са 1060. В същото време се увеличава броят на издаваните инвалидни карти, допълва изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!