Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ във Варна ще обсъжда инвестиционното предложение за добив на природен газ от находище "Спасово"

Снимка: БГНЕС

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна ще проведе закрито заседание във връзка с доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ от находище „Спасово“, община Генерал Тошево. 

На 17 декември миналата година над 96 процента от местното население гласува в референдум срещу добива на природни подземни богатства в  региона. По време на заседанието ще се проведе и протест пред сградата на екоинспекцията във Варна.


В закритото заседание участие ще вземат и трима представители на неправителствени организации – Андрей Ковачев, Петко Цветков и Димитър Георгиев. Председателят на Инициативния комитет срещу добива на газ в Тошевско Атанас Атанасов заяви, че са в стачна готовност, ако решението не е в тяхна полза.

Ще изчакаме комисията да си свърши работата и ще искаме от директора на Регионалната инспекция да ни уведоми за крайното решение. Ако бъде отрицателно за нас, положително за инвеститора, тогава обявяваме стачни действия. Съвместно с Националната асоциация на зърнопроизводителите отхвърляне на инвестиционното намерение на "Росгеоком" и отказ за предоставяне на концесия. Това е единственото решение, което ние бихме приели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!