Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия се отказва от квотното разпределние на бежанци?

| обновено на 25.01.18 в 19:40
Томас де Мезиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Германия е готова на отстъпки при квотното разпределение на бежанците в Европейския съюз. Първо трябва да се обединим около нови правила за предоставяне на закрила, заяви германският вътрешен министър Томас Де Мезиер, който участва в заседанието на неформалния съвет Правосъдие и вътрешни работи в София.

Ще може ли ЕС в бъдеще да задължава страните членки да приемат бежанци по квоти или не? Това е основният въпрос, който не намира отговор и спъва реформата на общата европейска система за предоставяне на закрила. Днес стана ясно, че изход от задънената улица има и е възможно постигането на общо решение до края на юни. Българското европредседателство е силно ангажирано да спазим този срок и да постигнем общо решение, коментира германският вътрешен министър Томас Де Мезиер в София. Именно Германия до сега категорично настояваше за спазване на споразумението за разселването на мигранти във всички страни от ЕС по квоти. 
Може би е по-разумно, ако първо се концентрираме върху другите теми, по които по-лесно ще се споразумеем. Става дума за еднаква процедура по предоставяне на закрила, за еднакви условия за бежански статут и за категорична отговорност на държавата, приела първа мигрантите, като все пак не забравяме справедливото им разпределение в Европа, каза Де Мезиер.

Подобен коментар направи и председателят на германския Бундестаг Волфганг ШойблеПо-важно е да знаем, как се охраняват външните граници на ЕС и как можем да помогнем на страните, които изпитват затруднения, коментира Шойбле в интервю за френския ежедневник „Льо Монд“. Общата миграционна политика на ЕС е по-важна от квотното разпределение, допълни Шойбле.

Срещу квотите в Евросъюза се обявиха страните от Вишеградската четворка и Австрия. Няма да решим бежанския проблем в ЕС, а на външните граници на съюза. Колкото по-добре се справим с охраната им, толкова по-лесно ще стигнем до европейско решение. Това, което действа в момента, се оказа погрешно, коментира в интервю за Българското национално радио Райнхолд Лопатка, председател на европейската комисия в австрийския парламент.

За повече солидарност не само при справянето с миграцията апелира люксембургският министър на външните работи и миграцията Жан АселборнНе става дума само за миграционна политика. Става дума за солидарност в ЕС. Става дума за това, дали като ЕС сме в състояние да постигнем споразумение за обща миграционна политика, заяви Аселборн, и допълниБългария е страна на външната граница на ЕС и знае много добре, че Дъблинското споразумение трябва да се промени, защото то е един вид географско споразумение. Трябва ни повече солидарност и обща система. В кризисни ситуации трябва предварително да знаем, как ще се разпределят мигрантите в страните от ЕС.

По- рано днес еврокомисарят за миграцията
Димитрис Аврамопулос заяви в София, че трябва да се намери начин да се приеме обща европейска система за бежанците: България е положителен пример за охрана на външната граница на Европейския съюз. Тя охранява и собствената си граница, и тази на Европейския съюз. Системата за релокация на бежанци работи. Повече от 30 000 души са били релокираниказа Аврамопулос. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Аврамопулос: Да намерим начин да се договорим за общоевропейска система за миграция

В София започна заседанието на неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи. Вътрешните министри на страните - членки обсъждат въпроси, свързани с миграцията. Министър Валентин Радев каза преди началото на съвета: По основните теми очаквам..

обновено на 25.01.18 в 10:41