Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Чужденци плащали по 40-50 хил. евро за дипломи от Медицинския университет в София" – това е водещото заглавие на вестник "Сега". Изданието обяснява, че "престъпна група от бившето ръководство и действащи служители на университета е обвинена в незаконен прием на чужденци. Един изпит се търгувал между 2 и 5 хил. евро, твърдят прокурорите. Става дума за над 20 студенти с британско гражданство, произхождащи от Иран, Ирак, Египет и Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование, уточнява изданието.

Вестник "24 часа" пише: Междуведомствена работна група предлага прерайониране на страната в три варианта. За това е съобщил министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Уедряването на сегашните 6 района за планиране се налага, за да може да се кандидатства за еврофинансиране. Според изискванията на ЕС в един район за планиране задължително трябва да живеят минимум 800 000 души и максимум 3 милиона, посочва изданието.

"В 11 дни принудителна ваканция излизат учениците в София", информира "Монитор". От днес в столицата е обявена грипна епидемия, заради която през цялата следваща седмица класните стаи ще останат празни. По график обаче 5 и 6 февруари също са неучебни дни заради преминаването от първи във втори срок. Така, на практика, хлапета и гимназисти ще се завърнат в класните стаи чак на 7 февруари - сряда. От образователното министерство са обяснили пред "Монитор", че много от децата вече били с оформени срочни оценки. В първите дни на втория срок пък можело да се поставят бележките на тези ученици, които все още не са ги получили.

"Европа атакува фалшивия мед", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд“. Изданието обяснява, че медът е третият най-фалшифициран продукт в света, като всяка пета проба от вноса в България и останалите страни от ЕС, не отговаря на изискванията за качество и затова Европарламентът е приел доклад с мерки в подкрепа на европейското пчеларство. Всекидневникът допълва, че евтин мед е с добавен захарен сироп от Китай задоволява родното производство. От своя страна пчелари предупреждават, че има проблем с опрашването на растенията, който става още по-сериозен.

Сърби и турци търсят жилища в Банско, съобщава вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че нашите съседи са изместили руснаците и англичаните в търсенето на апартаменти в курортите Банско и Разлог през последните месеци. Активни на пазара на имоти напоследък са и нашенци, твърдят брокери пред всекидневника. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!