Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"България е в топ 5 в ЕС по високи екоданъци. Фирми и граждани внасят в хазната над 2 млрд. лева годишно, а получават лоша околна среда и наказателни процедури", съобщава вестник "Сега". По данни на Евростат у нас "зелените" данъци дават близо 10% от всички бюджетни приходи от данъци и осигуровки, докато делът им средно за ЕС е едва 6.5%, допълва изданието.

По-високи данъци ще се плащат за старите коли, които изхвърлят много вредни газове, информира вестник "Труд". За по-скъпите лимузини, които отговарят на новите еконорми, данъкът ще се намали. Това е заявил министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от изданието.

Планираната промяна в правилата за облагането на автомобили е водеща тема и за вестник "24 часа". Изданието допълва, че финансовият министър Владислав Горанов и депутатите ще търсят баланс, за да не бъдат ощетени българите, които не могат да си купят нови коли.

Вестник "Стандарт" отделя място за темата на страниците си, като цитира думи на Горанов, който заявява, че страната ни се е превърнала в гробницата на Европа, тъй като купуваме стари коли със съмнително качество.

Проучване на вестник "Телеграф" е  установило, че затвор заплашва шофьорите, които са агресивни на пътя в Сърбия, надуват клаксона и мигат с фарове. Престой зад решетките застрашава водачи и в Румъния, ако бъдат хванати без обезопасителен колан, допълва всекидневникът.

"От 1 до 10 млн. евро оставят чужди филмови продукции у нас", пише в заглавие на първата си страница вестник "Монитор".  Изданието уточнява, че сумата варира според мащаба и сложността на проекта, като в нея са включени наемите на студиа, декор, техника, хонорарите на специалистите и т.н. Така продуцентите на по-малките продукции внасят в страната ни между 1 и 3 милиона евро за средно около 2 месеца работа, а българските актьори прибират до 500 евро хонорар на снимачен ден, допълва "Монитор".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!