Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията е глобално явление

Не трябва да смесваме представянето на доклада „Борба с корупцията - от обещание към действие“ в Брюксел и в България, защото това са две отделни събития. Той е писан в България и има два основни центъра – борба с корупцията в България, а другият -  борба с корупцията на ниво ЕС.  Посещението у нас на Ска Келер бе повод да го представим, заяви юристът Александър Кашъмов от програмата „Достъп до информация“ – автор на доклада „Борба с корупцията от обещание към действие“.  

По думите му,  у нас усилия за борба с корупцията се полагат повече от 18 г. 

За съжаление,  има много написани закони, които обаче не се прилагат ефективно. Вместо държавата да поеме подадената топка след разследванията на водещи журналисти и да продължи разследванията, се случи обратното и държавната машина  се впрегна да смаже медиите, които са демократични. Беше впрегната в работа по клеветническа кампания една група приятелски медии, които притежават  ниво на журналистическа етика  под екзистенц минимума, но от друга страна, получават охолно пари и от българския,  и европейски данъкоплатец чрез българските министерства. Сами по себе си, това са сериозни проблеми свързани с корупцията и борбата с нея , подчерта Кашъмов.  

 Кашъмов заяви, че корупция има навсякъде и затова ние трябва да се борим с нея.

 Не трябва обаче да си затваряме очите пред нашия собствен национален проблем. Големият ни проблем в България е, че ние не борим активно коупцията, въпреки че се направи много. Всяко следващо Правителство вместо да сложи тухла след тухла, тя маха предишната. Така къща не се гради, нито  система за борба с корупцията.

Днес от жълтите медии дойде дезинформация.  Христо Иванов, бившият правосъден министър, когото аз много уважавам, няма нищо общо с този доклад. Ад благодарих на всички, които помогнаха за доклада. Христо Иванов направи сериозни опити за реформа в правосъдната система и дано да имаме някакъв положителен резултат от това.

Според Кашъмов примери за ефективна борба с корупцията могат да бъдат дадени много.  Той посочи, че когато говорим за т.н. възприятие на корупцията,  България е на едно от последните места. Скандинавските страни и държавите от Западна Европа имат много ниска степен на нетърпимост, защото те имат превенция срещу корупцията на ранен етап. В България системата за превенция и борба с корупцията не само, че не е силна, но тя беше допълнително отслабена, когато бе приет през януари  антикорупционният закон. Тогава  120 000 държавни служители бяха изхвърлени в задния двор от законова разпоредба.

Борбата с корупцията се сведе до отнемане на имущество и подслушване на неудобните. За съжаление, ние имаме една наистина объркана система за борба с корупцията и се надявам това да бъде променено.

Корупцията не е национално или местно, а глобално явление и ако ЕС не положи съществени усилия за следене и борба с корупцията във всички държави-членки и същевременно – в собствените институции, тогава няма да имаме сериозна гаранция за това, къде отиват парите на средния данъкоплатец.

Гражданите на ЕС трябва не само да могат да работят всеки ден за своя залък, но и да знаят средствата, които се преразпределят, къде отиват.

Един от големите проблеми в България през последните години е, че няма прозрачност в намеренията на управляващите, а също  и обществено обсъждане по важните за обществото теми. Дебатът трябва да е широк и Правителството не трябва да е участник в него, като се противопоставя на някоя от групите, а да бъде модератор на този диалог. Трябва да се изяснят фактите, да се види  какво мислят хората и обществото и тогава да се вземат решения за  строителството на Пирин. Да, вярвам, че Правителството може да бъде модератор в този диалог.

Що се отнася до референдума, обикновено това е крайна мярка, защото има неща, които са „за“ и такива, които са „против“. Невинаги по време на референдум има обаче широк дебат.  Може да има референдум, но трябва да има и широка информация преди дебата. За да може гражданинът да отиде и да даде своя сглас, той трябва да има информиран изобр, а за да има има информиран избор, той трябва да има информация, заяви още Александър Кашъмов.

Цялото интервю е в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59