Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски е иконата на България

Стефан Караиванов
Снимка: канал 3, архив

Стефан Караиванов е родственик на Левски по линия на майката на Апостола - Гина Кунчева, и наследник на неговия първи братовчед Васил Караиванов, който е и първият кмет на Карлово след Освобождението.

Левски е иконата на България, светиня, която трябва да пазим и да защитим неговото име от поругаване, каза родственикът на Апостола. 

За книгата "Васил Левски в спомените на Васил Караиванов":

За пореден път с помощта на Стефан Караиванов бе преиздадена книгата "Васил Левски в спомените на Васил Караиванов", написана преди 30 години от чичото на Стефан - Петър Караиванов, който е син на Васил. Той пише много факти, свързани с Левски, и те са проверени многократно - факти, чути от първа ръка, или събития, в които е участвал. 

За мене тази книга е много важна, защото е много искрена и точна, това е самата истина за Левски. Затова обикаляме из цяла България и представяме книгата, защото ми е омръзнало да се пишат за Левски или неговата майка какви ли не нелицеприятни неща, коментира Стефан Караиванов. 

Заблудите за Левски и семейството му:

Периодично в жълтия печат излизат такива заблуди, особено за майката на Левски Гина Кунчева - че се самоубива, че се е хвърлила в кладенец, обидена от бедност и злословия. Няма такова нещо! Баба Гина умира в леглото си, в къщата на своята най-голяма дъщеря Яна. Има обаче такава история - че майката на Левски е арестувана и давена в кладенец от турците, за да издаде своя син. Тя е била толкова ербап (силна) жена, че питала заптиетата "Защо от мен търсите сина ми?", разказа още Караиванов. 

Той опроверга и друга такава заблуда, че братът на Левски Петър Кунчев умира в мизерия. Истината е, че тогава всички са живели много бедно и умира рано от глад. Моят прадядо Васил Караиванов, който е избран за първия кмет на Карлово, намира работа на Петър като стражар, дава му къща, но Петър умира от старите си рани по-късно...

Загубеният архив на Петър Караиванов:

Ценният архив на Петър Караиванов, възоснова на който е написана книгата, обаче е заграбен, заедно с апартамента, от съсед в София. Архивът е захвърлен някъде и вече е изгубен, но се надявам поне да е дарен на музей или на човек, който би го използвал като история. Това е безкрайно ценен за историята на България архив, разказа още Стефан Караиванов. 

Цялото интервю на Веселина Пеева с родственика на Левски Стефан Караиванов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12