Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за най - хубава народна носия на празника в Момчиловци

Тодоровден е, почитаме Свети Теодор Тирон

На този ден светецът отивал при Бог да моли за лято, облечен с девет кожуха

Православната църква почита днес паметта на Свети Теодор ТиронНародът нарича празника Тодоровден, Тудорица или Конски Великден. Празникът е подвижен и се отбелязва  в първата събота от Великденските пости. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец. 

Според легендите по време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Градоначалникът направил, каквото му било заповядано.

Тогава, според легендата, Св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара. 

Снимка

Легендата разказва още, че на този ден светецът отивал при Бог да моли за лято, облечен с девет кожуха

Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.

Тодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт.  На този ден тържествено се почитат конете и се организират бурни кушии - надбягвания с коне

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. 

После идва ред на любимото на всички българи конно състезание - кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, картофи, гъбена чорба, варена царевица, супа от леща.

Тодоровден в смолянското село Момчиловци започва с празнична Света литургия в църквата "Свети свети Константин и Елена". Ще има зрелищни конни надбягвания в различни категории и конкурси за най-красив и най-силен кон. Кметът на Момчиловци Сийка Суркова призова жителите и гостите на селото да отидат на празника с народни носии, защото програмата предвижда и конкурс за най-хубав национален костюм.

Името Тодор означава "Божи дар". На този ден имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Доротея, Дора, Божидар, Божидара, Юлияна, Юлиян

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е обявен за днес

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха за днес жълт предупредителен код за интензивни валежи.  Силен дъжд се очаква за няколко области, сред които са  близките Пазарджик, Стара Загора и Смолян.  Предупреждението за Пловдивска област визира вероятност от силни дъждове в северната и част,  Карловския регион.  Днес..

обновено на 23.05.24 в 06:36

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан Велчев.   "Аз съм изключително развълнуван. Но винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим..

обновено на 23.05.24 в 06:36

Почина журналистът и автор на "Великите европейци" Пламен Асенов

Внезапно ни напусна Пламен Асенов. Авторът на поредицата "Великите европейци" само преди седмица представи петия том с истории за забележителни личности, разказани в ефира...  Пламен Асенов е журналист от 1981 година. Работил е за вестниците "Нов живот" - Кърджали, "Демокрация" и "Подкрепа". От 1991 до 2005 е журналист в българската редакция на ВВС...

публикувано на 22.05.24 в 22:51

Пловдивската полиция обяви мерки за ограничаване на скоростта в града

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 22.05.24 в 16:50

РУО-Пловдив връчи награди на учители и директори

Шестима учители и петима директори от Пловдив и областта получиха награди на специална церемония, организирана от Регионалното управление на образованието. Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив каза: „След известна пауза отново съм сред вас с толкова много съмишленици. Вие сте мотиваторите, от които зависи бъдещето на нашите деца. Поздравявам ви за..

публикувано на 22.05.24 в 16:47