Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход са мерки срещу обилното снеготопене

Областният управител на Смолян Недялко Славов даде указания на общинските кметове в района да се предприемат превантивни мерки предвид очакваното затопляне на времето и обилно снеготопене, информира областната пресслужба. Собствениците на язовири са предупредени да следят, регулират и поддържат водните нива в безопасни граници. 

На собствениците и ползватели на язовири в областта са дадени указания да следят съоръженията, за да не се допускат аварийни ситуации и риск от наводнения. Предупредени са да спазват стриктно предписанията на контролните органи, да осигуря проектните проводимости на преливниците и да не се допуска затлачването им от свлечени земни маси или плаващи предмети. 

Според метеорологичните прогнози се очаква повишение на температурите в края на тази и през следващата седмица, което ще доведе до обилно снеготопене. Около 50 см е натрупаната през последните дни снежна покривка в планинската област.

Обстановката в област Смолян е спокойна след падналият снеговалеж, пътищата са проходими при зимни условия. 

Тази нощ лавина затвори за кратко пътя Смолян – Пампорово в района на манастирския комплекс „Св. Пантелеймон“ тази нощ. Снежната маса от над 100 кубически метра е блокирала линейка и няколко други коли, съобщи заместник – областният управител на Смолян Андриян Петров. Сигналът е подаден на тел. 112 около 1,30 часа. Веднага са се отзовали машините на снегопочистващата фирма, които са успели да пробият снежната маса. Заседналата линейка е освободена, а закъснението й не е било фатално.

Училищата в осем общини в Смолянско са в снежна ваканция до 1 март, с нормални учебни занятия днес са само учебните заведения в общините Чепеларе и Златоград. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17