Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В скандала "ЧЕЗ" президентът също носи своята отговорност

Едноседмичната сага със сделката за ЧЕЗ се превръща в най- сериозната криза и изпитание за третото правителство на Бойко Борисов, смята социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“. Пред Радио Пловдив тя посочи три причини, които водят до този извод.

Тази сага и политически скандал има всички белези на кризи, които изправят на изпитание управляващите. Налице е конфликтна и разнопосочна информация, която оставя широко поле за конспирации. В допитването за предаването „Референдум“ по БНТ във вторник  72 процента от хората са убедени, че зад официалния купувач Гинка Върбакова стои друг субект. Липсва  репутационно доверие в купувача, което е основание за криза на общественото доверие и криза пред доверието към кабинета. Работи се с малко факти и много подозрения и самото им наслагване ескалира кризата.

На второ място Боряна Димитрова постави хаотичните действия на кабинета - правителството заявява непрекъснато различни намерения – от отказ на държавата за участие в сделката до влизането й. Това показва липсва на сериозен контрол върху ситуацията. Тя обобщи, че са налице непоследователни, хаотични, емоционални действия, които създават впечатление, че правителството не владее ситуацията. Дали е така или е сценарий трудно може да се докаже. Така или иначе това беше усещането, което се създаде и умножи чувството за несигурност. 60 процента от запитаните още във вторник твърдяха, че държавата трябва да се намеси.

Като трета причина за ескалация на кризата социологът посочи препозиционирането на политическите играчи. Видяхме съвещания при почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, устремна политика на БСП и активна кампания срещу сделката, противоречиви заявки от коалиционния партньор „Атака“, която заяви, че биха сътрудничили за Истанбулската конвенция и Белене със социалистите. Тук се появява и ролята на президента.

Според Димитрова основният дефицит, довел до скандала, е дефицитът на институционалното поведение и механизми, които трябваше да бъдат добре подготвени. Като аргументи тя посочи откритите едва сега дупки в Закона за енергетиката.  По думите й, в една нормално функционираща държавна машина, особено когато се знае, че се готви такава сделка, е нормално да се направят експертизи и  проверки на законодателството, за да се посочат рисковете пред държавата.

Това е основният пропуск – липсата на ранна идентификация на белите петна в Закона, за да се предпази държавата от неясни купувачи. Това е слабост, липса на прозрачност и на ясни механизми и правила.  Това отприщва обществени подозрения.

Социологът коментира и поведението на президента Румен Радев. По отношение на изказванията на президента има две важни неща. Нормално е да се изказва по текущи проблеми, но това, което прави впечатление по формулираните тези е разделението между Те – правителството и Ние – гражданите. В тази ситуация, а и във всички други, президентът е част от политическия елит, който носи своята отговорност. Той е в правото си да заяви своите оценки, но когато в тях е налице пълно бягство от отговорност, това създава съмнение дали става дума за позиция на президент или за заемането на политическа позиция. 

Социологът припомни, че държавният глава също получава докладите на службите и че той също е информиран какво става. 

Той е можел да се намесва, да носи отговорност, а не само да се държи като страничен наблюдател. Гражданите очакват, както от правителството и Народното събрание, така и от президента отговорно политическо поведение, а не само самоцелни политически престрелки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18