Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеката е домакин на изложба за Освобожданието

Директорът Минев открива изложбата
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Цветни литографии на военни кореспонденти са събрани в експозиция, посветена на Освобождението на България. 

Изложбата съдържа творби на руски автори, подредени в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.

Литографиите имат както художествена, така и историческа стойност – заяви директорът на библиотеката Димитър Минев, който откри изложбата. 27-те литографии са станали собственост на библиотеката, след като тя ги откупува от частен колекционер през 1924 г.

Изложбата може да бъде видяна до 18 март, след което ще бъде показана в столицата и в Русе.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Поезия безкрай" във фестивала "Синелибри" 2024

Десетото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2024 ще се проведе в Пловдив между 19 октомври и 3 ноември т.г. под мотото „ Поезия безкрай “, което е неслучайна референция към едноименния филм на забележителния режисьор Алехандро Ходоровски, чиито сюрреалистични откровения пленяват или отблъскват, но никога не..

публикувано на 10.10.24 в 11:27

Мария Лалева представя "Пътища от огън" в Пловдив

Тази седмица излезе от печат новият роман на Мария Лалева „Пътища от огън“  - издателство "Книгомания".  Премиерата на книгата в Пловдив ще се състои тази вечер от 18:00 ч. – Драматичния театър. Събитието се организира съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“, и е част от честванията по повод 145 години от създаването на библиотеката..

публикувано на 10.10.24 в 06:48

Тур и безплатни карти в НБ "Иван Вазов"

В Народна библиотека „Иван Вазов“ започна записването за последните три тура от поредицата екскурзии в Библиотеката, замислени като инициативата „145 безплатни читателски карти за 145-годишнината от създаването на Библиотеката“. Те ще се проведат на 10 октомври, на 30 октомври и на 21 ноември. Идеята е през празничната за НБИВ година..

публикувано на 10.10.24 в 06:40

Художничката Соня Русков гостува в Пловдив с „Будни сънища"

Българската художничка Соня Русков , която от 24 години живее в Германия, ще дебютира пред пловдивска публика с изложбата “ Будни сънища ”. Тя се открива в петък от 18 часа в пространството на експозиция “Мексиканско изкуство” към Градска художествена галерия – Пловдив. Живописните платна на Соня Русков отразяват тревогите на човека от 21 век,..

публикувано на 09.10.24 в 09:00

Камен Донев поднася „С най-голямо уважение“ на Пловдив

Премиерата на спектакъла "С най-голямо уважение!" от Камен Донев е тази вечер в голямата зала на Драматичния театър в Пловдив. Авторският спектакъл на Камен Донев е създаден специално за трупата на Пловдивския театър. Режисьор е Камен Донев, сценографията и костюмите са дело на Ивайло Николов, а музикална картина – на Людмил Стойнев и Камен Донев...

обновено на 09.10.24 в 06:42