Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионната система скоро ще се срути под собствената си тежест

Държавата не биваше да се намесва в сделката с ЧЕЗ, а да влезе в своите функции на регулатор, смята Георги Вулджев

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данните от нашия анализ ясно показват, че държавния стълб на пенсионното осигуряване се намира във фактически фалит. Държавен фонд "Пенсии" към НОИ страда от огромен дефицит, който за 2018 г. се очаква да бъде над 3,9 милиарда лева, заяви в интервю за Радио Пловдив главният икономист на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев

Сега дори положението е по-добро, защото имаме по-голям икономически растеж. Пикът на дълга е бил през 2016 г., когато е бил 4,5 млрд. лв. В дългосрочен план тенденцията е силно негативна, посочи експертът. 

Една от причините дългът непрекъснато да нараства се дължи на самата структура на фонда, тя разчита настоящите работещи да изплащат пенсиите на сегашните пенсионери. Когато има застаряващо население, както се случва в България през последните години, се получава голям проблем.

Така системата ще се срути под собствената си тежест - не може един работещ да издържа хем себе си, хем семейство, хем пенсионер. Затова има нужда от реформа, каза още Георги Вулджев.

Кога ще се случи съотношението 1:1 работещ - пенсионер, може би още в близките 10 - 20 години и дефицитът ще стане още по-голям, посочи той. 

Проблемът се корени в механизма, по който оперира държавен фонд "Пенсии". За да се подобри системата, трябва да се мине изцяло на пазарен принцип - осигурителните вноски не се изхарчват веднага, а се натрупват и инвестират. За целта трябва много сериозни политическа воля и обществен ресурс, но трябва да се случи, иначе няма ресурс дори и за ниските пенсии. 

Частните фондове също имат проблеми, но те са по-малки и по-лесно решими. Хората трябва да имат по-голяма свобода къде да внасят своите вноски за пенсия - сам да управлява своите спестявания и сам да решава какво да се случи с тях, посочи още икономистът. 

За продажбата на ЧЕЗ:

Начинът, по който държавата се опитва да се намеси в тази сделка, със сигурност е грешен. Държавата трябваше да влезе в своята роля на регулатор, както е по закон. Ако след сделката се установят нарушения, се налагат санкции на ЧЕЗ или на "Инерком". Сега държавата грешно се намеси като участник в сделката. Енергетиката се нуждае не от национализация, а точно обратното. Това изпраща много лош сигнал за инвеститорите и ще има още по-малко чужди инвестиции, коментира още Георги Вулджев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38