Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Пропастта между най-богатите и най-бедните у нас се увеличава", информира от първата си страница вестник "Сега". Това се случва въпреки сравнително високия икономически растеж през последните години, повишаването на заетостта и доходите и спада на безработицата до предкризисни нива. Най-богатите 20% от населението получават средно 8 пъти повече от най-бедните 20%. 18% от младежите до 24 г. нито учат, нито работят, а само 29% от българите могат да използват компютър. Данните са на Евростат към края на 2016 г. Само година преди това разликата в доходите им е била 7 пъти, а през 2012 г. – 6 пъти, допълва всекидневникът.

"Бизнесът ще плаща на армия от 90 000 души, за да пази лични данни", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". Поне 135 милиона лв. ще струва на работодателите спазването на новия регламент за защита на личните данни, който влиза в сила от 25 май 2018 г. Тези суми са само за обучението на служители, които да отговарят за запазването на събраната от компаниите информация на техни клиенти, пояснява изданието.

"Вдигаме до 5 пъти санкциите за кражба на вода" – завява регионалният министър Николай Нанков в интервю за вестник "Труд". Той допълва, че тези мерки са предвидени в новия закон за ВиК, така че да бъдат реципрочни на самите престъпления, заедно с облекчения за социално уязвимите групи. По думите му ще бъде удължен и срокът за изграждане и ремонт на пътища.

БСП започва подписка за разваляне на сделката за ЧЕЗ. Това пише вестник "Земя" и посочва, че лидерът на партията Корнелия Нинова е изпратила депутати и активисти из цялата страна, за да разяснят позицията на партията.

Над 400 хиляди руснаци имат жилище в България, а близо 560 хиляди са предпочели страната ни за почивка и пътешествия през 2017 година. Това е съобщил министърът на туризма Николина Ангелкова на изложение в Москва, посочва всекидневникът и допълва, че по информация на туроператори с 15-20% е нараснало търсенето на почивки за лято 2018.

Средно между 50 и 100 българки всяка година раждат у дома. Това показват данни на неправителствени организации, цитирани от вестник "Телеграф". Изданието обяснява, че причината за това е, че родилките изпитват страх от болниците. В някои случаи на жените помагат акушерки, въпреки че това е незаконно, допълва изданието. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!