Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Великден за всеки - дари празник на баба и дядо"

"Великден за всеки - дари празник на баба и дядо" една кампания, която цели да помогне на възрастните хора преди най-големия християнски празник. 

Над 60 000 възрастни за последните две години са били подпомогнати от инициативата на омбудсмана Мая Манолова. 

Повече за третото издание разказва в интервю областният директор на БЧК Пловдив Таня Георгиева.

Инициативата е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни –поколението на нашите родители, българските пенсионери.

Идеята на кампанията възникна след като г-жа Снежи Кежева от Плевен писа до омбудсмана във Фейсбук.  В писмото си жената се оплака, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1. 00 лев минимума от 300 лева – необходимо условие, срещу което правителството отпуска помощта.

Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери. Техните притежатели ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна.

Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт.

  IBAN: BG03BUIB98885029906100

  Банков код: BUIBBGSF

  Или със SMS 1255 -  на стойност 1 лев, освободен от ДДС

И по електронен път на:

http://www.redcross.bg/easter_for_everyone/view.html?nid=22696

Изрично условие на кампанията „Великден за всеки“ е, при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучерите за храна.

Партньори на кампанията „Великден за всеки“ са: БЧК, Национален алианс за работа с доброволци (НАРД),  Националното сдружение на общините, "Български пощи", неправителствени и работодателските организации. Медиен партньор на инициативата е и  БНР.

Кампанията „Великден за всеки“ набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко пари по сметката. 

Телефонът на БЧК в Пловдив е 032 62 71 63, на него може получите информация за даренията.

Още от категорията
Карлово

Продължават проявите за 147-та годишнина от гибелта на Левски

С архиерейска света литургия и панихида в Карлово продължават възпоменателните прояви, посветени на 147 години от гибелта на Васил Левски.  В черквата „Св. Богородица“, където в 9 часа ще започнат службите, Апостолът на българската свобода е пял като дякон. Пред паметника му на площада с неговото име ще се проведе митинг-поклонение и поднасяне на..

обновено на 19.02.20 в 10:16

Започва Шестият мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване "Агра 2020"

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще открие Шестия мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване, който се състои от четири специализирани изложби: АГРА, Винария, Фудтех и Вкусове от Италия. Близо 650 компании от 30 държави ще покажат своите постижения и иновации по време на единствения на Балканите мегафорум.  В..

публикувано на 19.02.20 в 05:45

Търговската гимназия чества 110 години от създаването си

Националната търговска гимназия в Пловдив чества своя 110-годишен юбилей.  Празненствата започват с поклонение пред паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика.  Тържественият концерт ще се проведе в зала „Сила“ и в него ще участват ученици и преподаватели на гимназията. Историята припомня: Търговска Гимназия - Пловдив се създава по..

публикувано на 19.02.20 в 05:40

Идва рисково време, но без опасности за лева до 2 години

Мерките , препоръчани от експерти на МВФ към българското правителство за вдигане на данъците, увеличение на максималния осигурителен доход и повече държавни разходи с цел намаляване на социалното неравенство, са  закъснели с не повече от десетина години .   Това заяви пред Радио Пловдив икономистът проф. Боян Дуранкев. Той..

публикувано на 18.02.20 в 16:21

Нова инициатива за чиста градска среда тръгва от Пловдив

Нова инициатива за облагородяване на публични пространства започва от Пловдив сдружение „БГ Бъди активен“. Днес кметът на район Тракия Костадин Димитров, където бяха реализирани едни от най-успешните граждански проекти миналата година, обединени от платформата „АЗ,ТИ, ПЛОВДИВ“, предаде символично щафетата на петте нови общини, които ще се..

публикувано на 18.02.20 в 13:49