Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел също иска продължаването на граничния контрол в Шенген

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепя удължаването на граничния контрол по границите в Шенгенската зона. За това настоя и новият вътрешен министър в Берлин Хорст Зеехофер, предава ДПА. 

"Канцлерът и министърът са единодушни, че контролът трябва да продължи и след месец май", заяви говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт. Причината е недостатъчно добрата охрана по външните граници, допълни той, като по този начин потвърди вчерашното изказване на Зеехофер.

За отмяна на действието на Шенгенското споразумение настоя Зеехофер в интервю за неделното издание на вестник "Ди Велт". Според баварския политик граничният контрол по границите на Германия дори трябва да се засили.

"Гранична полиция има и други функции, освен да отблъсква нелегални мигранти", заяви Зеехофер.

Европейският съюз настоява контролът по вътрешните граници в Шенгенската зона, който бе въведен като извънредна мярка през 2015 г., да бъде отменен през май. Австрийският канцлер Себастиян Курц заяви в София, че проверките трябва да продължат, докато не се гарантира сигурността по външните граници на евросъюза. А България настоява за тяхната отмяна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!