Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтмайер и Малмстрьом на "спасителна акция" във Вашингтон

Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Спасителна акция“ - така медиите в Германия определиха посещението на новия икономически министър Петер Алтмайер във Вашингтон. Към него днес се присъедини и европейският търговски комисар Сесилия Малмстрьом в опит да предотвратят налагането на наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ.

"За сега мога да кажа, че както американските ни партньори, така и Сесилия Малмстрьом от името на ЕС ще направим всичко възможно, за да продължим диалога и да предотвратим задълбочаване на проблема". 
Така дипломатично Петер Алтмайер обобщи разговора си с американския си колега Уилбър Рос.

По-важната среща обаче предстои - икономическият съветник на американския президент Робърт Лайтхайзър се смята за движещата сила за въвеждане на ограничения върху вноса на стомана и алуминий от Европа. Преговорите във Вашингтон имат няколко аспекта. На фона на заканата на Доналд Тръмп да въведе мита на повече от 100 вида китайски стоки в размер на 60 милиарда долара, ЕС вероятно ще предложи сделка - срещу подкрепа на наказателната мярка срещу Китай Съединените щати да направят изключение при вноса на стомана и алуминий от Европа.

Генералният директор на Европейската стоманодобивна федерация Аксел Егерт коментира още един аспект на търговския спор от двете страни на Атлантика:
"Ако наказателните мита влязат в сила, около 20 хиляди работни места в стоманодобива в Европа ще бъдат застрашени. Последици би имало и за други около 140 хиляди работни места в други индустрии. Но от друга страна Съединените щати също биха понесли сериозни щети от митата. Според нови изследвания в Америка са застрашени над 150 хиляди работни места", коментира Егерт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!