Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Борисов спря протеста и на надзирателите с 15 млн. лв.“, пише вестник „Сега“. Изданието коментира, че премиерът е запушил устите на надзирателите и съдебните охранители и е потушил протеста им, който му смущаваше Европредседателството. Както нямаше пари, посочва всекидневникът, така в крайна сметка те ще получат извънредни 15 млн. лв. за по-високи заплати. На въпрос откъде ще се вземат средствата, министърът на правосъдието Цецка Цачева е отговорила лаконично: „От държавния бюджет.“

„Атакуваха патриарха чрез договор с Гинка“, информира вестник "Дума". Изданието посочва, че вчера е бил направен „опит Българската патриаршия да бъде замесена в скандал с фирмата на Гинка Върбакова „Инерком“ ЕООД“. В безплатно издание се появил материал, който обявява, че патриарх Неофит е сключил „таен“ договор за наем на имот на църквата в центъра на София. „Документите, които се появили в медиите обаче, са предварителен договор за наем и споразумение чрез пълномощници от двете страни. На тях липсва подпис на Неофит, а сделката така и не е осъществена“, уточнява „Дума“.

„Гърция ни тараши за цигари и пиене“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Труд“. Изданието обяснява, че властите в южната ни съседка са започнали масови проверки на автомобили, които идват от България и Македония. Причината са зачестилите случаи на нелегален внос на бензин, алкохол и цигари. През пункта може да се пренесе до 4 стека цигари и 10 литра алкохол. Властите предупреждават, че при нарушение, освен глоба, се конфискува стоката и автомобилът, с който се транспортира, допълва „Труд“.

„Около 60 групи крадат коли в София“, показват оперативните данни на полицията, цитирани от вестник „24 часа“. Най-често в София вилнеят крадци от Перник, Враца, Дупница, Кюстендил и Елин Пелин. По-голямата част от групите - около 60 на сто, крадат по-стари коли - 8-10-годишни. Карат ги направо в автоморгите, където се продават на части. Така от един автомобил изкарват около 1000 лв., уточнява изданието.

След 20-30 години готвачите и шофьорите ще бъдат излишни, защото ще бъдат заменени с роботи, информира вестник „Стандарт“. 85% от професиите на бъдещето все още не съществуват. Това е прогнозирал директорът на софийския софтуерен университет Светлин Нанков на конференция „Бъдещето на труда“. Още сега 30% от задачите и 70 на сто от професиите могат да бъдат заменени от машини, допълва от своя страна евродепутатът Ева Майдел, уточнява всекидневникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!