Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази седмица тероризмът отново напомни за себе си

Снимка: Ройтерс


С внушителен концерт в центъра на Москва новият стар президент на Русия Владимир Путин отпразнува категоричната си, макар и очаквана победа на изборите. Вотът в Русия е една от темите в седмичния външнополитически обзор по „Хоризонт”.

През седмицата Русия бе във фокуса на вниманието и по друга парлива тема - отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в английския град Солзбъри. Заради аферата, Европейският съюз реши да отзове посланика си в Русия.
 
А в Брюксел ЕС и Великобритания постигнаха споразумение за преходния период след Брекзит. Преходният период ще продължи от 29-ти март 2019 г., когато Великобритания ще напусне ЕС, до края на 2020 г. През този период Обединеното кралство няма да участва в процеса на вземане на решения в Европейския съюз, защото след тази дата вече няма да бъде член на ЕС, подчерта преговарящият от името на ЕС Мишел Барние. Въпреки това се запазват предимствата на единния пазар и митническия съюз, което предполага спазването на европейските правила, допълни той.

Не само Брекзит, но и търговските отношения между Европа и Америка се оказаха във фокуса на срещата на върха на ЕС в Брюксел в края на седмицата. „Спасителна акция“ - така медиите в Германия определиха посещението на новия икономически министър Петер Алтмайер във Вашингтон. Към него се присъедини и европейският търговски комисар Сесилия Малмстрьом в опит заедно да предотвратят налагането на наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ. За сега усилията им се увенчаха с успех.

Тази седмица тероризмът отново напомни за себе си. Целта на атаката отново бе Франция. Вчера въоръжен мъж нахлу в супермаркет в град Треб и взе осем заложници. При нападението загинаха трима души. А полицаят, който доброволно се размени с един от заложниците и бе ранен, почина от раните си. Нападателят бе застрелян от полицията и разпознат като 26-годишния Редуан Лаким, известен на френските власти с дребни престъпления и притежание на наркотици. Френският президент Еманюел Макрон определи нападението като терористичен акт:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!