Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа се оставя на изнудването от Ердоган, това е недопустимо

Натоварена и даже пренатоварена с очаквания и напрежение е днешната среща ЕС- Турция. Какви са очакванията за нейния ход и резултати е темата на разговора с анализатора Алекс Алексиев - председателят на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания. 

Според него ако очакванията са огромни, те ще бъдат разочаровани, тъй като интересите на демократична Европа и на ислямистка Турция са абсолютно нереални, те не са съпоставими и няма никаква причина човек да  има някакъв особен оптимизъм за това, което ще стане. 

Ако въобще има нещо положително в тази среща то е това, че тя става, което може би носи някакви дивиденти на България като страна организатор и в това, че големи европейски политици като Юнкер и Доналд Туск присъстват. А що се отнася до очакванията аз не виждам абсолютно никакви причини човек да бъде оптимистично настроен.

Защо?

Защото Ердоган в момента е един диктатор, който унищожи демокрацията в Турция, продължава да я унищожава, както знаете той отказва да премахне извънредното положение в Турция, която му позволява да праща в затвора политици и всеки, който е недоволен от него и публично изразява това недоволство фактически може да бъде арестуван и обвинен в тероризъм. Това е абсолютно скандално. Още по-скандално е, че Европа не само го толерира, а мъчи се да прави бизнес с него по понятни причини.

Какво да прави Европа при положение, че трябва да опази границите си?

Европа има много силни козове, които тя не използва. Какви например? Това, че Турция е абсолютно икономически зависима от Европа. Ако Турция остане без митническия съюз тя направо пропада. Това е нещо, за което никой не говори, но това е така. Ако Турция не е част от Европейския икономически съюз, което й дава право да внася и да изнася, тя става просто една близкоизточна държава, която  не може да се отличи от другите, с други думи икономически бедстваща. Това е  добре познато, но никой в Европа не използва това и затова са виновни тези европейски политици, които като че ли имат всякакви други качества, но едно от качествата им не е да са твърди и да знаят какви преимущества имат.

По отношение на бежанците Европа е в губеща позиция, тъй като тя зависи от Ердоган, а не Ердоган от Европа. Ердоган печели пари от  бежанците и затова той ще продължи за известно време. В край на краищата не е възможно една демократична държава, демократичен континент – Европа, да се остави да бъде изнудвана, защото това е точната дума, от един диктатор е затова, че ще пусне емигрантската вълна отново. Според това е абсолютно неправилна политика и това трябва да се знае поне в България, защото ние сме на границата на този проблем.

Ще има и двустранни разговори между Ердоган и Бойко Борисов. Какво очаквате, има ли основания за някаква конкретни резултати, там ще участват и министрите на енергетиката на двете страни?

Както от гледна точка на Европа, нищо не очаквам, надали нещо позитивно може да излезе. Да не забравяме, че съвсем скоро, буквално преди дни Ердоган ни каза, че Кърджали е турски. Как може с такъв човек да се говори? На времето такива работи предизвикваха войни. Ердоган е един разюздан диктатор, който ще става все по-разюздан докато Европа не му дръпне юздите малко.

България е зависима, но чак до там. Ние бихме могли да осигурим нашите граници, нашите съюзници са готови да ни помогнат. Нашата зависимост зависи от това колко ние сами се смятаме за зависими и в това отношение българското правителство не прави абсолютно нищо полезно да накара Турция да разбере, че все пак ние сме държава, която има суверенитет. Какво искам да кажа с това? Например ние връщаме хора, които са политически преследвани в Турция, изпращаме ги направо на Ердоган на почти сигурен затвор, ако не и по-лошо, докато по Женевската конвенция всеки, който е преследва по политически или религиозни причини има право да получи убежище. Ние не само, че не го правим, ние, за да се подмажем на един ислямистки диктатор му връщаме хората, които той праща в затвора. Това е скандално според мене и скандално от гледна точка на нашата политика, просто невероятна глупост според мене.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33