Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Секулов е призьорът на конкурса "Христо Фотев"

Александър Секулов бе отличен за книгата си "Море на живите". Той бе един от петимата номинирани в Националния конкурс за поезия "Христо Фотев".

"С необходимата доза смирение пред високото име на Христо Фотев заставам пред вас, за да ви кажа, че само с поезията и единствено с нея българската култура е съизмерима със световната", каза поетът и писател  при връчването на наградата. 

Секулов получи пластиката "Перо" от Съюза на българските писатели, която е дело на скулптора Валери Желязков. Тя му бе връчена от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. 

"Радостен съм, че наградата на Съюза на българските писатели отива в ръцете на такъв добър автор", каза Ангелов.

Тази година журито учреди и две съпътстващи награди - на авторите събрали най-много гласове след носителя на голямата награда. Получиха ги бургаската поетеса Милка Стоянова за „Крайбрежна поема“ и младият поет Александър Христов за "Крайпътна обител. 

"Трябва да се уважава духът на поета, на чието име се връчва наградата. За това се радвам, че именно за тази награда "Христо Фотев" журито бе единодушно и не само номинира, но и открои книгата на Александър Секулов. Прочетете тази книга, тя е изключителна, носи духа на Христо Фотев, мощната му метафорика, силната му образност и енергията", каза по време на церемонията Иван Гранитски.

Церемонията по награждаването бе предшествана от спектакъла "И аз вървя срещу легендата за себе си", по стихове на Христо Фотев. В конкурса със свои произведения участваха 70 български поети, чиито творби са издадени през последните две години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55