Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Срещата във Варна не отбеляза голям пробив

След срещата на върха във Варна между ЕС и Турция, разговор на Елена Крушкова с Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика в София.

Ще продължи ли диалогът, какви ангажименти бяха поети, каква е ролята на България по-нататък, с оглед на статегическото географско положение на страната ни и председателството на ЕС?

Акцентът до голяма степен е снимката на лидерите. След нея ще последват вероятно и други срещи. Най-важното е, че се създаде началото на един процес, който изглеждаше доста невероятен преди месеци. В интерес на истината действията на Турция миналата седмица в Средиземно море по отношение на Кипър, и провеждащите се там сондажи, също и по отношение на Гърция, заради двамата гръцки войници, които са в турски плен изглеждаше, че тази среща можеше да не се състои. Самата среща е достатъчно събитие, което да бъде отбелязано.

Мисля, че става дума за разговор в две различни плоскости. ЕС говори за човешки права, за спазване правата на журналисти, съдии и всички, които заради извънредното положение са в безкраен арест, без процес. Турция не смята, че извънредното положение е проблем. Вероятно ще го запази до изборите през 2019-та година. Разговорът между ЕС и Турция, дори когато става дума за една и съща тема много често върви на съвсем различни нива.

Факт е, че Турция е буфера за ЕС по отношение на войната със Сирия и Ирак. Това е нещо, което не може да бъде подценявано. Турция квалифицира кюрдските бойци като терористи. За страните от ЕС кюрдските общности са важна част. Въпреди тази разлика, Турция има важна роля за спирането на тероризма и преминаването на терористи от Близкия Изток към Европа. 

Интервюто с Весела Чернева е в звуковия файл.


Още от категорията

Борисов има само един ход - предсрочни избори

„Ще има предсрочни избори и колкото по-бързо ги направи Борисов, толкова повече ще спечели“, заяви  политическият анализатор Осман Октай, сочен в миналото за дясната ръка на Ахмед Доган. Октай каза още, че ако Борисов забави изборите след септември, това вече ще бъде късно за него, и както се е случило с БСП, които „паднаха от 80-..

публикувано на 14.07.20 в 17:02

Очаквам осъдителни решения спрямо България

„ Първата ми реакция, прослушвайки тези записи на Божков, е, че не виждам състав на престъпления в тези разговори “ – заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Снежана Стефанова от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. „ Днешната пресконференция на прокуратурата нагнетява още повече напрежението у хората. Отново..

публикувано на 14.07.20 в 16:02

За хората над закона се заговори на по-висок глас

„Протестите вече доведоха до промяна. В продължение на години Пеевски и Доган са се ползвали с охрана на НСО, която не им се полага. Тази охрана падна през уикенда  и това е промяна. Но значително по-важно е, че има хора, които са над закона в България и за това се заговори на значително по-висок глас“, подчерта политическият анализатор  доц...

публикувано на 14.07.20 в 11:14

Налице е консолидиран опит за преврат

В момента става това, което още преди две години си позволих да напиша и което тогава се прие многозначно - в България се правят опити  за пълзящ преврат срещу българското Правителство. Сега вече смея да твърдя, че е налице консолидиран опит за преврат, подчерта депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. По думите му, участниците във всички..

публикувано на 14.07.20 в 10:20

Протестите стихват до седмица, ако няма съществена промяна

Ако нищо не се промени съществено, ресурсът за протести и демонстрации ще се изчерпи и ще спадне по естествен път най - много до една седмица. Просто и най - ентусиазираният митинг в един момент приключва и това е естествен процес.  Това заяви пред Радио Пловдив анализаторът Валентин Вацев , преподавател по геополитика и европеистика.  Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:44