Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата във Варна не отбеляза голям пробив

След срещата на върха във Варна между ЕС и Турция, разговор на Елена Крушкова с Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика в София.

Ще продължи ли диалогът, какви ангажименти бяха поети, каква е ролята на България по-нататък, с оглед на статегическото географско положение на страната ни и председателството на ЕС?

Акцентът до голяма степен е снимката на лидерите. След нея ще последват вероятно и други срещи. Най-важното е, че се създаде началото на един процес, който изглеждаше доста невероятен преди месеци. В интерес на истината действията на Турция миналата седмица в Средиземно море по отношение на Кипър, и провеждащите се там сондажи, също и по отношение на Гърция, заради двамата гръцки войници, които са в турски плен изглеждаше, че тази среща можеше да не се състои. Самата среща е достатъчно събитие, което да бъде отбелязано.

Мисля, че става дума за разговор в две различни плоскости. ЕС говори за човешки права, за спазване правата на журналисти, съдии и всички, които заради извънредното положение са в безкраен арест, без процес. Турция не смята, че извънредното положение е проблем. Вероятно ще го запази до изборите през 2019-та година. Разговорът между ЕС и Турция, дори когато става дума за една и съща тема много често върви на съвсем различни нива.

Факт е, че Турция е буфера за ЕС по отношение на войната със Сирия и Ирак. Това е нещо, което не може да бъде подценявано. Турция квалифицира кюрдските бойци като терористи. За страните от ЕС кюрдските общности са важна част. Въпреди тази разлика, Турция има важна роля за спирането на тероризма и преминаването на терористи от Близкия Изток към Европа. 

Интервюто с Весела Чернева е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38