Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полагат костите на Петър Богдан в параклис в Чипровци, дарен от Раковски

С пълно единодушие общинските съветници в Раковски приеха предложението на кмета Павел Гуджеров общината да направи дарение  за изграждането на католически параклис - костница в Чипровци. Сумата е в размер на 5000 лв. , а в параклиса ще бъдат положени костите на епископ Петър Богдан Бакшев, написал „История на България“ 100 години преди Паисий Хилендарски.

На  13.11.2017 г. бе подписан Договор за приятелство между общините Раковски и Чипровци.  Побратимяване между двете общини  се случи в навечерието на 330 години от Чипровското въстание и  50 годишния юбилей от обявяването на Чипровци за град.

В момента  Чипровци изцяло е населено с Православни български християни, но те почитат и се прекланят пред големите имена в историята на България, Петър Парчевич, Петър Богдан, Илия Маринов, Георги Пеячевич и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Илияна Йотова запали огъня на Майските празници в Първомай

На много места днес ще се спомене името на Първомай, защото празникът е за целия свят, но само един български град носи името на този голям празник. Това каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържествата по повод празника на Първомай и откриването на 51-вото издание на Майските културни тържества в града.  Тя призова да..

публикувано на 01.05.24 в 12:55

На съвестта на служебния кабинет е строежът на болница "Мама и аз"

Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни. Това коментира пред журналисти в Първомай вицепрезидентът Илияна Йотова по повод решението на Министерския съвет за  одобрение на проекта за строеж на частна детска болница "Мама и аз" . Тя посочи, че е била изненадана, защото цялата..

публикувано на 01.05.24 в 11:43

Вицепрезидентът ще посети Първомай за празника на града

1-ви май е празник на град и община Първомай. Гост на тържествата ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще открие 51-то издание на Майските културни тържества в града. Кметът Николай Митков ще  връчи Знака на Първомай на представители на местни фирми.  Празничната програма продължава с веселие на открито с концерт на танцова формация „Елика“...

обновено на 01.05.24 в 10:37

Нови случаи на кюклюш в Пловдив и Карлово

16 са регистрираните случаи на коклюш в Пловдив и областта до момента. Само за два дни от началото на седмицата има потвърдени 5 нови заразени с коклюш. Единият от тях е на 15-годишно дете от Карлово, а останалите четири в Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив доктор Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив. В..

публикувано на 01.05.24 в 10:35

Априлската епопея пресъздават в Клисура

Историческите събития от избухването на Априлското въстание в Клисура ще бъдат показани по обяд в подбалканския град. Десетки членове на дружество „Традиция“, с оригинални носии и костюми и въоръжени с автентични оръжия, пресъздават историческите събития - обявяването на въстанието, революционния устрем, боевете около градчето и кървавото потушаване..

публикувано на 01.05.24 в 08:38