Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните конфликти ще рефлектират и върху кабинета

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Оказва ли се България в особена позиция между Европейския съюз и Русия?

Основен въпрос, който търпи различни интерпретации. Засега страната ни няма да гони руски дипломати заради аферата „Скрипал“. Решението беше взето от Съвета по сигурността към Министерския съвет. След заседанието премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни е показала пълна солидарност с Великобритания, но на този етап няма да експулсира дипломатите на Москва. Чакаме още доказателства по случая, това е основният аргумент за решението. 

Не съм сигурен, че това е разумната позиция. Защото разумното в политиката, обикновено се разбира малко по-късно. Едва ли в ситуацията, в която трябваше да се вземе това решение, България има полезна позиция. Ние сме в такова положение, че каквато и позиция да заемем, винаги ще има проблем в нея. В случая се прави опит едновременно да сме солидарни с Европа, а в същото време да не експулсираме дипломати, коментира Страхил Делийски.

Той смята, че е въпрос на време България да осмисли позицията си по случая "Скрипал".

Далеч съм от мисълта, че това е окончателната позиция на българското правителство. Това е една конюнктурна позиция за печелене на време. Не бих се учудил, ако Борисов промени позицията си, коментира Страхил Делийски.

Напрежението между Русия и Великобритания

Очевидно нещата са достигнали някаква сериозна, гореща точка. Зона на все по-трудни разговорите и комуникацията. Направо се чува дрънченето на оръжия. Интересно е - каква част от европейското гражданско общество и европейските политици ще бъдат убедени в искрените мотиви на двете страни, заяви Делийски.

Как този конфликт ще рефлектира във вътрешнополитчески план у нас

Очаквам в отношенията между ГЕРБ и Патриотичния фронт да се случат маневрите за подаване на оставка на кабинета. Това е една удобна тема за двете страни. Но кой ще изпревари - това ще бъде една от интригите в следващите няколко месеца. Ескалирането на напрежението между Русия и Великобритания ще се отрази и върху отношенията в управляващата коалиция у нас, категоричен е Страхил Делийски.

Цялото интервю със Страхил Делийски можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33