Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бавария създава собствена гранична полиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 1-ви юли в най-южната германска провинция Бавария ще действа гранична полиция, която ще има за цел да провежда акции в пограничния район. Първоначално ще бъдат назначени 500 души, чийто брой през следващите години трябва да бъде удвоен. Това съобщи днес баварският вътрешен министър Йоахим Херман.

Охраната на държавната граница е в компетенциите на федералното управление, т.е. на федералния вътрешен министър Хорст Зеехофер, който е бивш министър-председател на провинцията. Въпреки това местното правителство в Мюнхен създава собствена гранична полиция и отделна от федералните структури служба миграция.

Според баварския министър на вътрешните работи западният свят е застрашен от терористични атаки, както показва трагичната статистика през последните години. Отговорът на властите в Мюнхен е граничният контрол, смята Херман:

"Според нас това е правилното решение, за да бъдем още по-ефективни в борбата с трансграничната престъпност и нелегалната имиграция".

Именно миграционната криза се оказа темата, разделила германското общество през последните две години и определила изхода от парламентарните избори миналата есен. Тогава всевластният баварски Християнсоциален съюз претърпя значителна загуба на доверие сред избирателите си за сметка на крайнодясната „Алтернатива за Германия“. А тази есен в Бавария предстоят избори за местен парламент. Абсолютното мнозинство на ХСС е сериозно застрашено, сочат социологическите изследвания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!