Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликът в Сирия ще се задълбочи на няколко фронта

На фона на социологически изследвания, които казват, че повече от половината българи очакват нова световна война, коментираме с журналиста Руслан Трад ставащото в Сирия и химическата атака, която взе около 100 цивилни жертви в контролирания от бунтовниците град Дума, край Дамаск.

САЩ обмислят многонационален военен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, предаде Ройтерс, цитирайки американски представители. Експертите посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли иска Съветът за сигурност да гласува днес предложена от Вашингтон проекторезолюция, с която да започне ново разследване кой трябва да бъде обвиняван за използването на химически оръжия в Сирия.

Руслан Трад смята, че има много неясноти и след последното събрание на Съвета за сигурност на ООН. 

САЩ намекнаха, че е възможен западен удар без Съвета за сигурност. Там биха се включили Франция и Великобритания, смята арабистът. По думите му друг въпрос е самата атака, ако тя се случи ще е много лицемерна за самите сирийци, след като стотици хиляди вече са загинали от всякакъв вид оръжие, не само от химически атаки. 

Аз лично съм скепчитен към думите на Доналд Тръмп, дали не са просто ПР.  Съмнявам се, че ще има удар и дали това би променило нещо в хода на гражданската война, допълни Трад. Според него по-важното в случая, е че конфликтът между отделните страни ще се задълбочи с други средства, не директен сблъсък, най-вероятно ще има на терен сблъсък между различните играчи, подркепени от различните страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33