Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Конфликът в Сирия ще се задълбочи на няколко фронта

На фона на социологически изследвания, които казват, че повече от половината българи очакват нова световна война, коментираме с журналиста Руслан Трад ставащото в Сирия и химическата атака, която взе около 100 цивилни жертви в контролирания от бунтовниците град Дума, край Дамаск.

САЩ обмислят многонационален военен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, предаде Ройтерс, цитирайки американски представители. Експертите посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли иска Съветът за сигурност да гласува днес предложена от Вашингтон проекторезолюция, с която да започне ново разследване кой трябва да бъде обвиняван за използването на химически оръжия в Сирия.

Руслан Трад смята, че има много неясноти и след последното събрание на Съвета за сигурност на ООН. 

САЩ намекнаха, че е възможен западен удар без Съвета за сигурност. Там биха се включили Франция и Великобритания, смята арабистът. По думите му друг въпрос е самата атака, ако тя се случи ще е много лицемерна за самите сирийци, след като стотици хиляди вече са загинали от всякакъв вид оръжие, не само от химически атаки. 

Аз лично съм скепчитен към думите на Доналд Тръмп, дали не са просто ПР.  Съмнявам се, че ще има удар и дали това би променило нещо в хода на гражданската война, допълни Трад. Според него по-важното в случая, е че конфликтът между отделните страни ще се задълбочи с други средства, не директен сблъсък, най-вероятно ще има на терен сблъсък между различните играчи, подркепени от различните страни.

Още от категорията

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47
След втората матура

Втората матура не затрудни сериозно зрелостниците

Повечето зрелостници в Пловдив и областта избраха да се явят на втора матура по английски език. Тя не затрудни като ниво явилите се, защото повечето от тях завършваха езиковите гимназии, или са ходили допълнително на курсове по английски език.  Част от дванадесетокласниците имат защитени степени за владеене на език, след положен изпит по TOEFL и..

обновено на 03.06.20 в 16:15

Дистанционното обучение ще се плати на учителите

Дистанционното обучение на учениците натовари значително учителите. В същото време повече от половината от тях не са получили допълнителните си плащания за този период, а значителна част от педагозите са изчерпали вече годишния си отпуск, съобщиха от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Ръководителят на синдиката Юлиян Петров коментира..

публикувано на 03.06.20 в 15:54

Неоснователни са страховете от свободния пазар на ток

Не са основателни страховете на всички небитови потребители от излизането им на свободния пазар на енергия от 1 октомври, коментира в интервю за Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика.  След решението на Парламентарната комисия по енергетика, днес парламентът прие на първо четене прие промени в Закона за енергетиката, с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Икономиката на Европа ще събуди индустрията на Пловдив

Рестарт на икономиката – с бързи или бавни темпове? Макроикономистът   Георги Стоев, председател на „Тракия тех“  анализира COVID кризата и последиците. Има завръщане на плах оптимизъм. Дали ни чака сериозна финансова и икономическа криза? „Кризата е тежка, ако гледаме второто тримесечие на годината. Спадът на икономическата активност ще..

публикувано на 03.06.20 в 12:01