Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниски заплати - малка втора пенсия

Голяма част от първите получатели на втора пенсия ще взимат до 30 лева.

Това показва Концепцията за регламентиране на фазата на изплащане от Допълнителното пенсионно осигуряване, публикувана за обществено обсъждане. Първите пенсионери с право на втора пенсия ще се пенсионират след три години, но както става ясно положението им съвсем няма да е розово. Причина за толкова ниските стойности е фактът, че 70% от родените между 1 януари 1960 г. и 1 януари 1965 г., са се осигурявали върху доходи под средния осигурителен доход за страната. По темата – интервю с доктор Калин Поповски, депутат от Обединени патриоти, а също и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Аз съм роден 1965 г. И когато започна тази система на 20-годишно натрупване на тези средства, аз също попаднах веднага сред тези, които трябваше да отделяме за втора пенсия съответните суми от заплатите. Такъв модел пенсионна система е широко разпространена в западните държави. Отделен въпрос е, че отчисленията там са доста по-високи, защото заплатите са по-високи. Само припомням – когато започна тази система в България, минималната заплата беше около 150 - 200 лв. И понеже много от хората в България не се осигуряват на реалните заплати, знаем каква е българската действителност, особено в частния сектор, транспортните фирми и къде ли не, където хората се осигуряват на минималните заплати, а получават доста по-различни доходи, но фактически данъците им и отчисленията за пенсии са по минималните заплати. И затова тези цифри са леко стряскащи, че може повече от 50 % от хората да имат втора пенсия от 30 лв. Да, това наистина може да се случи, ако човек дълги години се осигурява на нереалните доходи.При мен също се получава ниска сума, тъй като заплатите в държавните болници са много ниски. А аз съм бил само държавен лекар, не съм имал фирма, за мен важи същото, коментира доктор Поповски, но призна, че вероятно депутатската заплата ще компенсира ниските вноски в предходните години. 

Депутатите от социалната комисия не са обсъждали възможност за контрол върху пенсионните фондове

В Комисията по социални дейности и трудова политика не сме обсъждали такъв момент – за контрол върху пенсионните дружества и доколко коректно боравят с парите. Ако постъпи такъв материал, имаме достатъчно експерти. Ние сме около 20 народни представители в тази комисия, която е тежка, сериозна и основно чисто експертна, не толкова политическа. Пак казвам – сумите са над 12 милиарда, които са натрупани по сметки на тези няколко фонда. Надяваме се да се спазва законодателството, да се стопанисват добре тези средства и да се използват рационално само за втора пенсия на хората. В сряда ще има заседание на комисията. Вероятно ще повдигнем този въпрос, тъй като темата има голям обществен отзвук, допълни Поповски.

Цялото интервю с Калин Поповски можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31