Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниски заплати - малка втора пенсия

Голяма част от първите получатели на втора пенсия ще взимат до 30 лева.

Това показва Концепцията за регламентиране на фазата на изплащане от Допълнителното пенсионно осигуряване, публикувана за обществено обсъждане. Първите пенсионери с право на втора пенсия ще се пенсионират след три години, но както става ясно положението им съвсем няма да е розово. Причина за толкова ниските стойности е фактът, че 70% от родените между 1 януари 1960 г. и 1 януари 1965 г., са се осигурявали върху доходи под средния осигурителен доход за страната. По темата – интервю с доктор Калин Поповски, депутат от Обединени патриоти, а също и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Аз съм роден 1965 г. И когато започна тази система на 20-годишно натрупване на тези средства, аз също попаднах веднага сред тези, които трябваше да отделяме за втора пенсия съответните суми от заплатите. Такъв модел пенсионна система е широко разпространена в западните държави. Отделен въпрос е, че отчисленията там са доста по-високи, защото заплатите са по-високи. Само припомням – когато започна тази система в България, минималната заплата беше около 150 - 200 лв. И понеже много от хората в България не се осигуряват на реалните заплати, знаем каква е българската действителност, особено в частния сектор, транспортните фирми и къде ли не, където хората се осигуряват на минималните заплати, а получават доста по-различни доходи, но фактически данъците им и отчисленията за пенсии са по минималните заплати. И затова тези цифри са леко стряскащи, че може повече от 50 % от хората да имат втора пенсия от 30 лв. Да, това наистина може да се случи, ако човек дълги години се осигурява на нереалните доходи.При мен също се получава ниска сума, тъй като заплатите в държавните болници са много ниски. А аз съм бил само държавен лекар, не съм имал фирма, за мен важи същото, коментира доктор Поповски, но призна, че вероятно депутатската заплата ще компенсира ниските вноски в предходните години. 

Депутатите от социалната комисия не са обсъждали възможност за контрол върху пенсионните фондове

В Комисията по социални дейности и трудова политика не сме обсъждали такъв момент – за контрол върху пенсионните дружества и доколко коректно боравят с парите. Ако постъпи такъв материал, имаме достатъчно експерти. Ние сме около 20 народни представители в тази комисия, която е тежка, сериозна и основно чисто експертна, не толкова политическа. Пак казвам – сумите са над 12 милиарда, които са натрупани по сметки на тези няколко фонда. Надяваме се да се спазва законодателството, да се стопанисват добре тези средства и да се използват рационално само за втора пенсия на хората. В сряда ще има заседание на комисията. Вероятно ще повдигнем този въпрос, тъй като темата има голям обществен отзвук, допълни Поповски.

Цялото интервю с Калин Поповски можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53