Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С договорени атаки Западът чисти съвести и предупреждава Русия

Атаката в Сирия имаше за цел да измие лицето на Запада. Много по- рано трябваше да се вземат срещу сатрапа Асад, защото поне половин милион са избитите, над 7 милиона са напуснали домовете си, мнозина са в затвори - изтезавани и измъчвани. Това измива срама пред обществата, които питат защо това се допусна. Тезата е на Нидал Алгафари.

Това бяха договорени атаки, защото по време на ударите Асад беше изведен от двореца и скрит в руските бази, да не би случайно да пострада, смята той.

Според него остава въпросът какво точно обстрелваха ракетите. Кадрите показват Дамаск, припомни Нидал Алгафари, който е  е живял 6 години в града и посочва, че има там има само две места , където могат да се произвеждат химически оръжия. За другите ракети - целите са най- вероятно на съвсем други обекти. Евентуална друга цел се намира на 12 километра от Алепо. За тези атаки явно също има договорка, защото там пък има много противовъздушни комплекси и това не може да стане случайно и да се допусне без проблем.

Според Нидал Алгафари истинската цел е да се елимнира Иран, да се спре ислямизирането на Сирия чрез аятоласите, които действат в  региона. Те са по- голямата заплаха.

Има и тежък въпрос за позицията на Русия, която работи с военните формирования като Хизбула, а твърди, че се бори с тероризма.

Що се отнася до химическата атака, която стана повод за атаката - Алгафари смята, че авторите й са хора, които са близки до Асад, влезли в договорки с незнайно кого,  за да се предизвика ответна реакция и те да заемат неговата позиция. Другото е, че зад Асад стои силна военизирана машина – Русия и това го прави много смел.

Възможно е трите държави, които извършиха военните удари да решават свои вътрешно – политически проблеми. Президентътъ Тръмп има проблеми, за британците проблемът с доказването на отравянето на Скрипал е сериозен, Франция пък е бивш колонизатор на Сирия и има свои интереси там - така, че нищо чудно акцията да е част от разрешаването на вътрешните им проблеми.

Но все пак основното според Низал Алгафари е легитимация на Запада и знак към Русия да не прекалява.

Той прогнозира, че едва ще има голяма бежанска вълна, рано е да се говори и за глобален конфликт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33