Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следователите от ОЗХО ще пристигнат в град Дума в сряда

| обновено на 17.04.18 в 07:24
ОЗХО Организация за забрана на химическите оръжия

Следователите от Организацията за забрана на химическите оръжия ще пристигнат в сирийския град Дума в сряда, за да разследват предполагаемата химическа атака, извършена там на 7 април, предадоха световните агенции. Информацията беше съобщена от началника на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов на пресконференция в посолството на Русия в Хага. Крилов добави, че пътищата, водещи към Дума, трябва да бъдат разминирани и тогава експертите ще могат да влязат в града.

По-рано Съединените щати обвиниха Русия, че блокира достъпа на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия до мястото на предполагаемата химическа атака в Дума. Вашингтон изказа и предположение, че  руснаците или сирийците може да са подправили доказателствата на място, припомня Ройтерс.

Сирийски военни източници опровергаха разпространената по-рано информация за ракетна атака срещу военновъздушната база Шайрат в провинция Хомс. Задействането на системите за противоракетната отбрана беше определено от военните като фалшива тревога. По-рано Пентагонът и израелската армия заявиха,че нямат данни за военна активност в района.
Същевременно американски сенатори внесоха за обсъждане проект на закон, който ще осигури правото на Конгреса да одобрява кампании срещу бунтовнически групи в Ирак, Сирия и на други места. 
Въпреки че идва дни след американските удари в Сирия, документът не разрешава военни действия срещу която и да е държава, поясняват информационните агенции. Нормативният акт ще изисква от президента да информира Конгреса за всяко ново военно действие и да позволи на конгресмените да гласуват дали да го приемат или отхвърлят. 
За да се превърне в закон, проектът трябва да бъде одобрен и в двете камари на Конгреса и да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.
Операцията от събота в Сирия беше обсъдена в телефонен разговор на турския президент Реджеп Ердоган с германския канцлер Ангела Меркел.
Те са подчертали необходимостта от предприемане на определени стъпки, които ще позволят да се съхрани териториалната цялост на Сирия и да се гарантира продължаването на процеса на политическо уреждане на сирийския конфликт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Дума, Сирия

Мисията на ОЗХО още не е пристигнала в град Дума, потвърди генералният директор на организацията

Мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още не е пристигнала в сирийския град Дума, където да разследва предполагаема химическа атака от 7 април, потвърди генералният директор на организацията Ахмет Юзюмджу, цитиран от Франс..

обновено на 16.04.18 в 19:16

В сирийския град Дума се водят сражения

В сирийския град Дума се водят сражения между правителствената армия и сили на опозицията, съобщава РИА „Новости“. Според агенцията има убити и ранени. Сраженията са в квартал „Ал Рахмани“. По-рано правителството в Дамаск заяви, че е установило..

публикувано на 16.04.18 в 15:04

Организацията за забрана на химическите оръжия ще продължи мисията си в Дума

Организацията за забрана на химическите оръжия заяви, че мисията й за установяване на фактите в Сирия ще продължи, дори и след нанесените под егидата на САЩ въздушни удари, предаде Асошиейтед прес. Изпратеният от организацията екип от експерти ще се..

обновено на 14.04.18 в 17:58
Хедър Науърт

Хедър Науърт: САЩ разполагат с доказателства за химическа атака в сирийския град Дума

Вашингтон разполага с доказателство, че режимът на сирийския президент Башар Асад е извършил атака с химически оръжия миналата седмица в град Дума. Това съобщи говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Хедър Науърт, предаде Ройтерс...

публикувано на 14.04.18 в 01:21

Сирийската армия е установила пълен контрол над град Дума

Сирийската армия е установила пълен контрол над град Дума, намиращ се досега под контрола на групировката „Джаиш ал ислам“, съобщават световните информационни агенции. Сега правителствените сили контролират цяла Източна Гута, заяви началникът..

публикувано на 12.04.18 в 07:49
Гнерал-лейтенант Виктор Познихир

Руският Генщаб: „Белите каски“ инсценираха химическата атака в Дума

Руските военни обвиниха представители на организацията за гражданска защита „Белите каски“, че са инсценирали химическа атака срещу цивилни в сирийския град Дума, която доведе до призиви за по-силна западна намеса, предаде АФП. „Действайки..

публикувано на 11.04.18 в 18:15
Сирийският град Дума беше обект на химическа атака на 7 април

Руска военна полиция влиза в сирийския град Дума

Руска военна полиция влиза в сирийския град Дума в Източна Гута, съобщиха от Генералния щаб на руските въоръжени сили. Заместник-началникът на Оперативното управление на Генералния щаб генерал-лейтенант Виктор Познихир заяви на брифинг, че..

публикувано на 11.04.18 в 18:06

СЗО поиска неограничен достъп до сирийския град Дума

Около 500 души в Сирия са получили медицинска помощ, след като са проявили признаци и симптоми, сходни с тези, които се получават при контакт с токсични химикали. Това съобщи Световната здравна организация дни след предполагаемата химическа атака в град..

публикувано на 11.04.18 в 16:16
Един от 45-те автобуса с бунтовнически бойци и техни роднини, които в понеделник, напуснаха Дума към сирийския град Джараблус на север, който е контролиран от Турция.

Сирия кани международни инспектори в Дума да проучат дали е имало химическа атака

Сирийското правителство покани Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да разследва твърденията за извършена химическа атака в град Дума, съобщи официалната агенция САНА, предаде АФП. Източник от сирийското външно министерство..

публикувано на 10.04.18 в 18:04
Виновните за химическата атака в Дума ще платят висока цена, заяви Ердоган

Ердоган: Виновните за химическата атака в Дума ще платят висока цена

"Тези, които стоят зад убийството с химическо оръжие на цивилни жители в сирийския бунтовнически анклав Източна Гута, ще платят висока цена“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БГНЕС...

публикувано на 10.04.18 в 14:22