Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Влизането в ERM - 2 може да стане незабавно и без нови условия

Готови сме за влизане в ERM  -2 и не бива да приемаме допълнителни условия за това. ази позиция изрази в прадавенот "Точно днес" бившия финанасов министър Муравей Радев.

Необходими са наши усилия и съгласие на Централната банка на Европа. Влизането ни в т.нар. чакалня трябва да стане незабавно и там да останем само няколко месеца, а не година и повече.

ERM - 2  е като тренировъчна база, където се синхронизира държавата и се отстраняват всички пречки и несъответствия преди влизането в еврозоната. Поставянето на пътна карта за вход в тази първа фаза е кощунство и ние не трябва да ги приемаме. Условията са записани в договора за присъединяване за ЕС и ние ги изпълняваме. Нелепо е като условие да се поставя влизането ни в банков съюз. Та той още не съществува, каза Муравей Радев.

След като влезем в "чакалнята" трябва да премахнем структурните несъответствия в бюджетната сфера - здравеопазване, образование, сигурност и т.н. Трябва да падне и мониторинга върху правосъдната система.

Другото много важно е да доближим икономиката си до параметрите на по - развитите страни. У нас БВП на човек ат от населението е 7 000 евро годишно, в Латвия - 14 000 евро. Финансистът прогнозира  едно от следствията при  влизането ни в "тренировъчния център", което ще помогне да изпълним изискването за конвергенция на икономиката ни.

Лихвите по кредите ще паднат с 30 % при влизане в ERM - 2. Това ще допринесе до развитието на бизнеса.

Муравей Радев акцентира, че темата изисква национален политически консенсус и силно лоби на страната в Европа.

Като един от лидерите на десницата м миналото Радев коментира, че това което се случва в дясното пространство  е повече от тъжно.

Лидерите на десните формации опровергават дори физическите закони, стигат дъното и търсят ново заради личните си амбиции.

Десните хора са над 1 млн. души и заради тези хора нямат политическо представителство.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.Още от категорията

Лятото в Старосел - топло и пълно с туристи

„Настоящата ситуация е безпрецедентна“, заяви Виделин Писков -  представител на маркетинг  екипа на Винен и СПА комплекс в Старосел. По думите му, от 13 март до 13 май бизнесът в страната в туристическия спектър  е бил преустановен. Браншът е претърпял безпрецедентни загуби и пропуснати ползи.  „Това, което се е случи в Старосел,  се..

публикувано на 04.06.20 в 17:09
Пенка Георгиева

Очаква се бум на хроничните заболявания след карантината

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? „Хората се страхуваха да отидат на прегледи и това влоши..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Хората вярват по-скоро на Божков, отколкото на властта

„Мисля, че независимо от пренебрежението, което управляващите показват, този ход е доста действен спряма хората и те вярват по-скоро на Васил Божков, отколкото на тях”. Така експертът по сигурност Николай Радулов коментира по Радио Пловдив публикуваните от Божков текстове и комикси във Фейсбук. „Мисля, че тези хора, които управляват държавата,..

публикувано на 04.06.20 в 15:12

Пациентите са объркани за коронавируса

"Нямам пациент, който да е дошъл при мен и да не ме е попитал :  в крайна сметка,  има, или няма коронавирус ? ", каза в интервю за Радио Пловдив д-р Николай Влахов от Второ ДКЦ  в Пловдив.  Д-р Влахов разказа, че периода на активния коронавирус е преминал трудно. Особено в началото, когато върху личните лекари е паднала голямата  отговорност, когато..

публикувано на 04.06.20 в 10:37

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47