Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панагюрище винаги трябва да е в челното място на историята ни

България отдава почит на героите от Април 1876-та. По традиция, Панагюрище е център на тържествата, посветени на 142-та годишнина от Априлското въстание.

С кмета на Панагюрище Никола Белишки говорим за подвига и всенародното признание, което дължим към стореното от Априлци. 

Честванията започват в 10.30 часа, с общо градско литийно шествие, което ще принесе светините на Април 1876 от Историческия музей до пл. "20-ти април". Там ще бъде извършен ритуал по издигането на националното знаме. 

В 11.00 часа, в храм "Свето Въведение Богородично"ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание. Малко по – късно жителите и гостите на Панагюрище ще могат да видят военна-историческа възстановка "Мъжество и саможертва". 

Кулминацията на тържествата е тази вечер с национален митинг - заря. Официално слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Никола Белишки подчерта, че трябва да бъдем все така истински българи, както са били онези българи отпреди 142 години.

Да бъдем единени в дела и мисли, защото това е, което ни липсва най-много днес. Само когато сме заедно, когато отстояваме тези малки човешки ценности, само тогава ще можем да изградим силна и независима България, заяви още Белишки.

Той подчерта, че е особено горд да бъде кмет на град с такава славна история.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Идеалната температура за дълго шофиране в колата е около 22°

Автомобилният състезател Костадин Щерев ще ни преведе през опасностите на шофирането в горещините. "Не само жегите са проблем. Повечето коли имат климатици и когато направим рязка промяна в температурата, се получава понякога замайване и дискомфорт и това може да ни разсее от пътната обстановка", обясни той. Автомобилният състезател препоръча да..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10