Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ отхвърли обвиненията на Израел, че Иран разработва ядрено оръжие

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е категорична, че „няма достоверни признаци след 2009 г. Иран да е разработвал ядрено взривно устройство“.

Изявлението идва след обвиненията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Иран има тайна програма за производство на ядрено оръжие.

В изявлението на МААЕ се казва, че „разглеждането на този въпрос е приключило" след представянето на доклад през декември 2015 г. Тогава Русия, Китай, Германия, Франция, Великобритания и САЩ сключват споразумение с Иран да преустанови разработката на ядрено оръжие срещу отмяна на икономически санкции.

Американският президент Доналд Тръмп трябва да реши на 12 май дали САЩ да останат в сделката.

В навечерието на това решение израелският премиер Бенямин Нетаняху разкри ново „доказателство“, че иранската ядрена програма може да бъде реактивирана по всяко време. В интервю за Си Ен Ен той заяви, че целта му не е война с Иран, но подчерта, че Иран не спазва договореностите.

„Документите, които ни показа Израел, доказват лъжата на иранския режим“, заяви от своя страна американският държавен секретар Майк Помпейо, който бе на тридневна обиколка в Близкия Изток. Вашингтон трябва да провери как информацията от Израел ще се отрази на ядреното споразумение, посочва новият външен министър на САЩ.

Иранският първи дипломат Мохамад Джавад Зариф отхвърли твърденията на израелския премиер, като поясни, че информацията е стара. А говорителят на външното министерство в Техеран Бахрам Гасеми нарече Нетаняху „долен лъжец“.

ЕС е скептичен относно израелските обвинения. Върховният представител за външната политика Федерика Могерини коментира, че проверката е в компетенциите на МААЕ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!