Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Уникална операция в УМБАЛ "Пловдив" спасиха човек с един бъбрек

Съхраниха единствения бъбрек на мъж, след като махнаха 2 кг тумор от органа

Екипът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“ отстрани 2-килограмов тумор от единствения бъбрек на 56-годишен софиянец, запази част от органа и го спаси от хемодиализа.

Уникалната интервенция, продължила 3 часа,  е извършена от началника на клиниката проф. д-р Димитър Шишков.

 „Отстранихме и всички лимфни възли в коремната кухина, но съм радостен, защото  останалата част от бъбрека функционира добре, което ми дава надежда, че ще можем да го изпишем след седмица“, коментира известният уролог.

Пациентът постъпва преди няколко  дни във водеща столична болница, където медиците диагностицират злокачествен процес на простатата. Веднага го насочват към  УМБАЛ „Пловдив при проф. Шишков като утвърден експерт в урологията у нас.

„При прегледа разбрахме, че мъжът е загубил единия си бъбрек още в детството, а единственият, на който разчита е обхванат от туморен процес, при това със солидни размери. При такива случаи практиката в урологията е категорична - органът трябва да бъде отстранен заедно с карцинома. При този болен обаче това означаваше той веднага да започне хемодиализа, защото в противен случай животът му е в риск“, разказа проф. Шишков.

Лекарят решава да даде шанс на пациента да живее нормално, изчиства тумора, като съхранява голяма част от бъбрека и в момента той е в много добро състояние. Извършената интервенция се счита за огромен успех не само за УМБАЛ „Пловдив“, но и в цялата страна.

Сега пациентът ще премине през втори етап на лечението, при който ще се извърши отстраняване на туморния процес от простатата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор заплашват лидера на НД "Русофили" и съучастника му

Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинение срещу двамата арестувани по досъдебното производство на ДАНС за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Това са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов.  Дьовленски е обвинен като подбудител, а Гълъбов, като..

публикувано на 09.07.24 в 16:26

Трима пострадаха при две катастрофи в пловдивско

16-годишен моторист е в тежко състояние след катастрофа край пловдивското село Ръжево, други двама са ранени след пътен инцидент в Пловдив. Младежът е настанен в пловдивска болница, след като падна с кросовия си мотор в канавка между селата Ръжево и Ръжево Конаре. Обстоятелствата около инцидента не са изяснени, тъй като пострадалият все още не..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

Два пъти повече отличници на изпита по химия от тези по биология в МУ-Пловдив

Шестиците по химия са два пъти повече от отличните оценки по биология. Това показват резултатите от кандидатстудентския изпит в Медицински университет – Пловдив  за магистърските специалности  „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. На него се явиха 1206 кандидати от подалите документи 1243. Те писаха по вариант 1, който бе изтеглен в деня на..

публикувано на 09.07.24 в 11:18

ВиК-ремонт ограничава движението по част от бул. "Васил Априлов" за два месеца

От днес до 15 септември  се въвежда временна организация на движението по  бул. „Васил Априлов“  в Пловдив  в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица . Причината е подмяна на част от водопроводната мрежа и реконструкция на западното платно в посочения участък. Колите, включително и автобусите на градския транспорт,..

обновено на 09.07.24 в 10:22

БСП-Пловдив: Арестът на Златомир Дьовленски е политическа поръчка

Градският съвет на БСП - Пловдив изказва пълна подкрепа  за Златомир Дьовленски - председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив и член на Изпълнителното бюро на ГС на БСП в града. Това пише в декларация, изпратена до медиите от местната структура на социалистите в Пловдив. В нея се посочва, че в БСП са обезпокоени от вчерашния..

публикувано на 09.07.24 в 10:20