Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Управляващите от ГЕРБ правят нов опит да прокарат скандална законова поправка, която да позволи в ареста да се задържат хора до 48 часа, без да се уведомяват близките им", пише вестник "Сега". Изданието обяснява, че с проект за нови текстове в Наказателния кодекс, публикувани за обществено обсъждане, правосъдното министерство иска да се променят и разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Според проекта, дали някой ще бъде уведомен за конкретен арест, ще решава прокурорът. Това означава, че на арестуван, независимо за какво престъпление, може да бъде забранено да се обади дори на семейството си. Адвокатът не влиза в това число, уточнява изданието.

Публикуваните за обществено обсъждане промени в Наказателния кодекс предвиждат "до 10 г. затвор за крадците на коли", съобщава на първата си страница вестник "24 часа". Изданието обяснява, че  "автокрадците вече ще бъдат съдени и за кражба, а не както досега за противозаконно отнемане с максимално наказание 8 г. затвор". С промените ще се криминализира и опитът за кражба на кола. За това престъпление експертите са предвидили до 3 г. затвор или пробация, уточнява "24 часа".

"Не сме готови за еврозоната, но и еврозоната не е готова за България". Това е заявил главният икономист на Българската банка за развитие и бивш министър на финансите Илия Лингорски, цитиран от вестник "Дума".  По думите му страната ни все още е доста далече, може би дори с години, от евентуално присъединяване към валутния съюз. Неговото мнение е напълно различно от това на финансовия министър Владислав Горанов, който миналата седмица заяви, че България изпълнява всички критерии за приемане в еврозоната, припомня "Дума".

Със заглавието "Министър срещу Брюксел" излиза днешният брой на вестник "Стандарт". Всекидневникът посочва, че "мощна подкрепа срещу законодателни промени в Брюксел получиха превозвачите ни от транспортния ни министър Ивайло Московски". Той обяви, че ще хвърли оставка, ако бъде принуден да вкара поправки срещу българския транспортен бранш. По инициатива на Франция и Германия Брюксел подготвя рестрикции, които ще засегнат тежко родните фирми, допълва "Стандарт".

"Фейсбук става сватовник", пише на първата си страница вестник "Труд". Мрежата ще търси половинки на самотните потребители, уточнява изданието. След скандала с личните данни шефът на Фейсбук назначава 20 хил. да бдят за сигурността, допълва "Труд".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!