Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма авария на магистралния водопровод остави Добрич без вода

КЕВР ще направи извънредна проверка на ВиК Добрич

| обновено на 03.05.18 в 15:14
Снимка: БГНЕС

Жителите на Добрич отново са без вода заради голяма авария по магистралния водопровод. От дружеството съобщиха, че се е наложило водоподаването да бъде спряно тази сутрин преди 7 часа.

По думите на главния инженер на ВиК Добрич Павел Павлов проблемите с водопреносната система и днес са много. Основният е аварията на улица „Димитър Ковачев“, където вчера при ремонтите от водния цикъл на града е свързан нов водопровод, което повишава налягането и това предизвиква големи пробиви в старата мрежа.

"Когато се премине към новия водопровод, в неговия участък няма загуби, вдига се налягането и рефлектира върху стария, където, ако има слаби места, те избиват. По време на водния цикъл такива работи ще се случват. Няма начин".

Многопрофилната болница в Добрич от вчера е без вода. Захранва се единствено Хирургичният корпус, но налягането достига само до четвъртия етаж, съобщи директорът д-р Трифон Йорданов. От ВиК очакват днес следобед водоподаването в града да бъде нормализирано.


Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи извънредна проверка на ВиК Добрич, съобщиха от регулатора. Повод за проверката са информациите за зачестили аварии по водопроводната инфраструктура, в резултат на които голям брой жители на града, обществени и здравни заведения периодично са с нарушено водоподаване.

Комисията е поискала ВиК-дружеството в срок от три дни да й предостави информация за причините за авариите и предприетите мерки. ВиК-Добрич трябва да представи и точен график за сроковете, в които ще бъдат осъществени мерките за нормализиране на ситуацията. След получаване на цялата изискана информация, регулаторът ще изготви доклад за резултатите от извършената проверка. 
Ако бъдат установени нарушения от страна на ВиК-Добрич, Комисията ще предприеме предвидените в нормативната уредба административно-наказателни мерки. Съгласно общите условия на дружеството, нарушеното водоподаване накърнява правата на потребителите за качество на предоставените водни услуги и е предпоставка за възникване на социални и здравни рискове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!