Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

У нас най - много стоят германците затова приходите от тях са най - големи

Без компромис с тютюнопушенето в туризма

Там, където се пуши, не плащат данъци, има хлебарки, има болести и това са заведения, които трябва да бъдат затворени!

Туристическият бранш е категорично против какъвто и да било компромис по отношение на тютюнопушенето в хотели и ресторанти. Туризмът не може да се разглежда като място, където по какъвто и да е начин някой може да бъде тровен. 

Това обяви пред Радио Пловдив Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той посочи, че туризмът е отрасъл, който се занимава с рекреация - възстановяване на хората, правенето на хората работоспособни, за да могат те да изкарват заплатите си там, където работят. 

Драганов припомни, че още от 2009-та година са приети различни наредби.

Видяхме вариант, в който имаше едни клетки, в които се пушеше - хората инвестираха хиляди. Сега не виждам кой от туризма ще се навие отново да прави такива будки, в които някой да пуши и следващото правителство да ги отмени, посочи Драганов. 

Според него е по - хубаво да бъде запазена стабилността. Той посочи, че здравната организация няма да разреши, а и нито един лекар в парламента, както и цялата здравна комисия, ще подкрепи каквото и да е предложение за връщане на тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечения и в туристическите обекти. 

Постигнали сме го това, договорили сме го с чуждите туроператори, няма как да стане тази година. Да не се надява някой, че може да има промяна в тази насока!

Румен Драганов обясни, че имаме добро законодателство, има много дисциплинирани ресторанти, хотели, в които изрично, категорично е невъзможно да се случи това, което говори вицепремиерът - да влезете и да запалите цигара. 

Елате в който искате престижен софийски хотел и ресторант, където са делегатите на европейските комисии и се опитайте да запалите цигара. Просто искам да видя как ще стане, призова Румен Драганов. Той посочи, че за подобна постъпка нарушителят веднага ще бъде осъден. 

Ние не говорим за българите, които за нас са нищо и можем да ги тровим както си искамеНие говорим за уважавани граждани на Европейския съюз, които по никакъв начин няма да се съгласят някой да им пафка на главата, защото било икономически изгодно за този, който държи някакво мръсно заведение. 

Там, където се пуши, не плащат данъци, има хлебарки, има болести и това са заведения, които трябва да бъдат затворени изобщо, тъй като те не отговарят и на ред други стандарти, категоричен е Драганов.

Що се отнася до предстоящия у нас туристически сезон, директорът на Института за анализи и оценки в туризма обяви, че ни очаква силен туристически сезон. По думите му, силен тласък в популяризирането на България е председателството на Европейския съвет от началото на годината. 

Почти всеки ден сме 200 пъти в различни медии в Европа и света със съобщения от София. Така че, като цяло България е много добре рекламно представена медийно като дестинация, отчете Румен Драганов.

Вече е силен потокът от туристи у нас. На 90 % са пълни самолетите на нискотарифните авиокомпании, които от март месец освен в София кацат и на летищата в Бургас и Варна. А това означава около 200 000 туристи допълнително в тези два града. Всичко това е свързано с т. нар. културен туризъм в градска историческа среда

2 835 000 са туристите, пренощували в хотели у нас - българи и чужденципрез миналата година. От тях над 60 % е културният туризъм в градската историческа среда.

Така се отчитат следно около 2 % ръст на морския туризъм и 20 % ръст на културния туризъм в градска среда.

Най - много са туристите от съседна Румъния - те доближават 2 милиона годишно.

Следват ги идващите у нас от Гърция и МакедонияОколо милион и половина са туристите от Македония. Руските туристи са близо 560 000. Около 340 000 са туристите от Великобритания, от Полша са 400 000.

Румен Драганов подчерта обаче, че браншът печели не толкова от броя посетители, а от престоя на туристите в нашата страна. 

Най - големи са приходите от германските туристи, тъй като те стоят най - дълго у нас. Те са около 850 000, но като стоят средно по 10 - 11 дни, носят и най - много приходи. Най - важен е немският пазар, следван от руския, английския, скандинавския и пазара от Централна Европа, обясни Румен Драганов.

Той призна, че туризмът има проблем - кадрови, но той не е толкова кадрови, колкото финансов - свързан е със заплащането на труда. Според Драганов, ако в бранша се работи добре, ще се получават и адекватни заплати.

Когато има търсене, цените се нагласят и хората получават това, което трябва да получат.

Цялото интервю на Елена Крушкова с Румен Драганов е в звуковия файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29