Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 350 000 лева отпускат за спешни ремонти в училища

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим със заместник-кмета Стефан Стоянов за по-важното от неговия ресор на сесията на общинския съвет утре на 10 май. 

Съветниците ще отпускат средствата за ремонти на училищата след края на учебната година, както и за подкрепата на дуалните паралелки. 

Отделяме внимание и към наградите за учители и директори преди 24 май. 

Училищни директори са депозирали докладни в общината за извършване на неотложни ремонти на сградите.

На заседанието ще разглеждат молбата на директорите на Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ Соня Киркова и на Анета Вълева – директор на ОУ „Княз Александър I“, които са в сградата на някогашната Пловдивска мъжка гимназия – паметник на културата. 156 140 лева са нужни за ремонт на фасадата и покрива на сградата, обновяване на централното фоайе и коридора на първия етаж, както и за подмяна на дограмата на част от прозорците.

В докладна записка директорът на СУ „Св. Патриарх Евтимий“  настоява за отпускане за средства за спешен ремонт на спортна площадка. Асфалтовата настилка е поставена през  1984 година и защитният слой е напълно изчерпан. Нужната сума за обновяване е 90 000 лева.

ОУ ”Душо Хаджидеков”, към което се присъедини бившето „Георги Бенковски”, се нуждае от средства за ремонт на втората сграда в кв. Съдийски. Повечето ученици налага да бъдат ремонтирани част от помещенията на III етаж на сградата, обяснява директорът Георги Стефанов. Искането е за 60 000 лева.

Общинският съвет ще гласува и отпускането на допълнителни средства за ремонта на ЕГ “Пловдив”. Става дума за 138 000 лева за покривна хидроизолация на всички сгради на Английската с оглед на успешното реализиране на проекта за енергийна ефективност, който се финансира по договор на Община Пловдив и Националния Доверителен Екофонд.

Общината ще подкрепи дуалните паралелки, утвърдени от Регионалното управление на образованието за догодина, с 18 000 лева. Предложението за отпускането на допълнителните средства от бюджета на отдел “Образование” е на заместник-кмета Стефан Стоянов и ще се гледа също утре. 

Стефан Стоянов:  Честит празник! Ако говорим за образование най-важно е качеството на образование, разбира се, и това, което учим децата, но няма как да подминем и по-битовите теми със сградния фонд и с поддръжката и ремонтите. Чудесно е, че в актуализацията на бюджета, която влиза утре, се заделени значителни средства за няколко училища, за да посрещнат текущи нужди – малко над 300 хиляди, около 350 хиляди, но отделно вървят още вървят два паралелни проекта – в гимназията по дървообработване в момента върви поръчка за 330 хиляди за основен ремонт на фасадата и на дограмата, сградата е в много лошо състояние, тя миналата година стана общинска, така че имаме ангажименти там. На тази сесия ще бъдат дадени пари на „Душо Хаджидеков” – училището, което се сля и има втора сграда в квартал „Съдийски”, всяка година даваме едно допълнително финансиране, за да може да я приведем в по-добър и приветлив вид за децата понеже там очакваме тази година 4 нови паралелки. 60 хиляди лева ще са нужн5и тази година, за да се довърши четвъртия етаж и там става една доста добра база. Сградата е стара, но е правена нашироко – с хубав двор, с големи стаи и там ще е едно от модерните училища следващите няколко години. „Патриарх Евтимий” ще получат 90 хиляди за малката си сграда на „Иван Вазов” – там, където са по-малките деца, за да се ремонтира двора основно. Към тази сесия ще се финансира и „Кирил и Методий” и „Княз Александър Първи” – двете училища, които са в една сграда, това е всъщност може би най-историческата сграда в града, паметник на културата, единичен паметник, доста голяма сграда – близо 9 хиляди квадрата, 156 хиляди е сумата като там след дълги консултации решихме да дообезопасим сградата, има малко проблеми по фасадата и да се извършат аварийни ремонти на покрива, останалите пари да се инвестират в един цялостен проект, който да бъде защитен и пред Националния институт за паметници на културата, така че да се тръгне към едно цялостно решение на тази сграда, която е може би един от най-значимите архитектурни паметници от края на 19 и началото на 20 век. Има нужда и нови санитарни възли, понеже пък вътре са малко над 1900 деца и паралелно с останалите пари, около 100 хиляди, училищата ще направят търг за проектиране, т. е. да привлекат специалисти. Паралелно с това говорихме и с ръководствата на двете училища, че е нужно се ограничи малко приемът там.

За дуалното образование – има сериозен интерес от бизнеса, мисля, че имаме много добър шанс следващите няколко години това да бъде едно от популярните образования, но в дуалната му форма обаче. В по-голямата си част професионалното образование малко изостава, да не кажем и много всъщност от реалния живот. И държавата подкрепя много сериозно дуалните паралелки като реално във всяка паралелка застава и реална компания, която

Освен тези ремонти, даваме малко над 110 хиляди на бившата английска гимназия. Там през лятото ще се направи цялостно саниране на сградата за милион и 100 хиляди по Екодоверителния фонд, отделно общината дофинансира ремонтни дейности по покрива, така че да знаем, че още едно училище е напълно санирано и е с максимално добра енергийна ефективност. Ще приключи до лятото и ремонтът на Техникума по хранителни технологии – това е другата професионална гимназия, която стана общинска през миналата година. инвестицията е доста голяма – над един милион и 300 хиляди и там също се прави цялостно саниране, но там също успяхме да привлечем средства по национални  проекти, докато инвестицията за Техникума по дървообработване е изцяло общинска, там 45 години не е ремонтирано. Езикова гимназия „Пловдив” също е един много  наболял проблем, стар, брадясал от десетилетия може би и някак си не стигаше до там и европейски, и държавно финансиране. През по-миналата година спечелихме проект по Екодоверителния фонд за цялостно саниране, след това малко се позабавиха нещата при проектирането, миналата година и при търговете и затова се отложи ремонтът за това лято, за да не пречим на учебния процес. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33