Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е категоричен, че иска да запази ядреното споразумение с Иран

| обновено на 09.05.18 в 19:29
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран реагира разнопосочно на оповестеното вчера от американския президент Доналд Тръмп напускане на ядрената сделка. Иранският външен министър Мохамед Джавад Сариф заяви, че страната му ще продължи да се придържа към споразумението, но в парламента депутати изгориха демонстративно американското знаме и предупредиха, че разходите за балистични ракети може да бъдат увеличени. ЕС засега също е категоричен, че ще направи всичко по силите си за да запази договора от 2015 г. Още в понеделник външните министри на Германия, Франция и Великобритания ще се срещнат с представители на Иран

"Оставаме ангажирани със споразумението и ще направим всичко по силите ни, за да гарантираме че Иран също ще спазва договореностите", заяви днес германският канцлер Ангела Меркел.

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън призова Съединените щати да не пречат на прилагането на споразумението за иранската ядрена програма:
„Апелирам към Съединените щати да не предприемат действия, които биха попречили на другите страни по споразумението да поддържат функционирането му“,заяви Джонсън пред Камарата на общините. 
По-рано съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън предупреди, че европейците трябва да прекратят бизнес отношенията си с Иран в рамките на следващите шест месеца, защото в противен случай могат да попаднат под ударите на възобновените американски санкции срещу Ислямската република.

Британският премиер Тереза Мей допълни, че все още има неразрешени въпроси:

„…Балистичните ракети и бъдещето развитие, след като срокът на действие на ядрената сделка изтече и дестабилизиращата роля на Иран в региона“.

„Иран няма да остане в ядреното споразумение без солидни гаранции от страна на Европа“ -  така иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей коментира напускането на САЩ

Подкрепа за споразумението изразиха Русия и Турция

Доволни останаха Израел и Саудитска Арабия

Израелският премиер Нетаняху приветства решението да се прекрати „катастрофалната сделка“, а Риад смята, че Иран използва финансовите предимства от споразумението, за да дестабилизира региона




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!