Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Правителството готви облекчения за купуване на земя от чужденци", информира на първата си страница вестник "Сега". Изданието обяснява, че Министерството на икономиката планира законодателни промени, с които да се разреши на компании от ЕС, получили сертификати за инвеститор от Агенцията по инвестициите, да купуват ниви. Условието е предварително да дадат съгласието си, че могат да ги изгубят, ако не изпълнят поетите инвестиционни ангажименти в 3-годишен срок. 
В интервю за вестник "24 часа" министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че това е важно, защото европейските компании ще дойдат у нас не само с ноу-хау, но и с пазарите си и ще имаме възможност да изнасяме българска продукция. Караниколов посочва, че има запитвания от инвеститори, които искат да произвеждат дронове и безпилотни самолети в България. Той казва още, че в момента се създава рисков фонд в Българската банка за развитие, който да кредитира внедряването на иновации.
"Коалиция срещу хазарта се роди в парламента", информира на първата си страница вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че ГЕРБ и БСП са подкрепили предложението на вицепремиера Валери Симеонов за забрана на рекламата на хазарт и местата за продаване на лотарийни билети. Забраната за тютюнопушене в заведенията обаче остава, допълва "Стандарт". 
"Парламентът безсилен пред банките за ЧЕЗ", пише вестник "Дума". Изданието посочва, че временната комисия за ЧЕЗ в парламента не е успяла да разкрие реалния купувач на най-голямото ЕРП в България. Причината е отказът на Булбанк и държавната Българска Банка за Развитие да предоставят кореспонденцията си по финансовите преговори с купувача "Инерком" на Гинка Върбакова. Банките се позоваха на "професионална тайна", което според шефа на комисията Жельо Бойчев от БСП е недопустимо, допълва "Дума"
"Дървената мафия преби зам.-кмета на Ловеч" е водещото заглавие на вестник "Труд". Изданието обяснява, че маскирани са нападнали с брадва Цветан Георгиев - отговарящ за общинските имоти и местните приходи в общината. Основната версия, по която се работи, е, че зам.-кметът е станал жертва на т.нар дървена мафия, чийто интереси е засегнал. Разследващите обаче не изключват и причина за саморазправата да е ревност, допълва "Труд".
"10 000 неродени БГ деца точат социалните на Германия", информира вестник "Монитор" като се позовава на справка на българската служба ГРАО. Изданието обяснява, че около 10 хил. несъществуващи деца, които са основно вписани в ромски семейства у нас, получават месечно между 400 и 600 лева в Германия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!