Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Oставаме без медицински сестри след 5 години", пише Трелеграф по повод вчерашния протест на здравни работници пред Министерския съвет. Те настояват за по-високи заплати и повече млади кадри в здравеопазването. Изданието обяснява, че заради ниските възнаграждения, липсата на развитие и тежкия труд, младите изобщо не се насочват към тази професия, а професионалистите пък избират работа в чужбина. За да се промени това,  протестиращите настояват за увеличение на стартово възнаграждение и то да стане в размер на 3 минимални заплати или 1500 лева. Към момента основното заплащане на специалистите по здравни грижи е под 600 лева, уточнява Телеграф.

24 часа допълва, че заради ниските възнаграждения и недостига на кадри, медицинските сестри работят поне на две места, за да могат да съберат една средна заплата. 
Ниското заплащане на медиците е и темата на водещия материал на изданието. "Сервитьорът по скъп от лекаря" пише 24 часа и обяснява, че в популярен сайт за работа са обявени свободни места за сервитьори и бармани със стартово възнаграждение между 750 и 1100 лева. Пак там има и обяви за търсене на лекари с брутна заплата 780 лева. 
"Предсрочни избори няма да има", пише Труд. Премиерът Бойко Борисов е определил като фалшива новина твърдението, че след края на Българското европредседателство правителството ще подаде оставка. На семинар в Стара Загора той е заявил, че държавата не е била с толкова добри параметри, колкото сега. По думите на Борисов мораториумът за АЕЦ "Белене" скоро трябва да падне, за да може правителството да получи мандат за преговори с инвеститор. Премиерът е заявил още, че е получено "топло писмо от президента на САЩ Доналд Тръмп", който предлагал среща на тема Западни Балкани, посочва още "Труд".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!