Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползването на растителни мазнини убива производството на мляко

Снимка: БГНЕС

Млекопреработвателите трябва да изберат дали ще произвеждат същински млечни продукти или т. нар. имитиращи продукти, в които се допуска влагането на растителна мазнина. Предстои приемането на наредба, с която ще се забрани производството и на едните, и на другите в рамките на едно предприятие. Идеята, която е подложена обществено обсъждане не на земеделския министър Румен Порожанов. 

От Асоциацията на млекопроизводителите изразиха подкрепа с мотива, че така най- накрая ще се регулира както вътрешния пазар на мляко и продукти, така и имиджа ни при износ. Според председателя на организацията Димитър Зоров нелоялната конкуренция сега натиска цените на суровината.

Истината е, че предприятията искат да влагат растителни мазнини без да ги обявяват, за да ползват по-добрите цени на млечните продукти като продават продукти с вложени в тях растителни мазнини, така и други заместители.

Явно в България изкушението да спечелиш от използването и заобикалянето на правилата е валидно. 

Какво пречи? Пречи самият манталитет български. 

Понеже в голяма част се влагат заместители, в момента млекопроизводителите, хората, които най-много труд полагат 365 дни, страдат от това, че на част от тях няма желаещи предприятия да им изкупят млякото или  цените в този момент се опитват да ги свалят ниско и в края на краищата дилемата е тази нелоялна конкуренция дали искаме да си унищожим не само млекопреработката и коректните млекопреработватели, които правят истински млечни продукти, а ще си унищожим и суровинната база, което е един много труден обратен процес, който да се възстанови.

Когато един млекопреработвател влага растителни мазнини или други заместители, той има по-голяма възможност. Останалите предприятия дори и да имат огромното желание и морал, съществуващ при тях, при положение, че станат неконкурентни на пазара, търговците им казват вижте вашите продукти на каква цена са, на колегите ви на каква са, ние ще спрем да купуваме от вас. И те са принудени или и те да започнат да влагат растителни мазнини, или да търсят по-ниска себестойност. А по-ниската себестойност не може да се получи от нищо друго освен от натискане цената на суровото мляко, защото не може да свалиш горивото, защото то е с определени цени, не можеш да свалиш тока, не можеш да свалиш водата, защото те с фиксирани цени, не можеш на хората да не им даваш заплати, защото ако не им дадеш един – два месеца те ще избягат, не може да си свалиш опаковката, защото няма кой да ти я даде на по-ниска цена, защото и там цените са фиксирани от петрола  и какво излиза – най-голямата част в млечния продукт около 60 % е млякото и ти търсиш сваляне на суровото мляко, за да оцелееш и именно тази нелоялна конкуренция довежда до това нещо.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33