Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучва се възможността за трета лента на пътя Асеновград - Смолян

Очаква се в следващите дни да бъде публикувана поканата за процедура за избор на строител на граничния пункт при Рудозем,  съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. 

ГКПП- Рудозем - Ксанти е стратегически важният проект за област Смолян. Реалистичният срок за завършване на обекта е до 2019 г. От гръцка страна вече започват строителство по пътя от Димарио до границата. Гръцките партньори са заявили, че до края на май ще бъде подписан договорът за изпълнител на трасето. Договорът за строителство и рехабилитация на пътя Средногорци - Рудозем вече е подписан, уточниха от Областната администрация. 

Сред важните за областта инвестиции в публична инфраструктура са 3-те лота за пътя Смолян- Девин- Михалково- Кричим по програма "Региони в растеж", както и прединвестиционното проучване за трета лента по направление Асеновград- Смолян. 

Относно свлачището при Тикале, което затвори пътя Смолян- Мадан, Недялко Славов е категоричен, че укрепването на срутището трябва да приключи до септември-октомври. Изграденият обходен път Влахово- Орешец не трябва да се счита като възможна алтернатива през зимния сезон, според областния управител.

Отрицателните демографски процеси в Смолянски регион остават основен проблем и предизвикателство за Областната администрация през този мандат, заявиха от ръководството на Областта.С около 2% годишно намалява населението на Смолянска област всяка година, в последните години има лек спад в тази тенденция, но още сме  много далече от положителен прираст, сподели пред Радио Пловдив Недялко Славов.

Демографската криза е най- големият ни проблем, той оказва влияние върху всички обществени сфери. Надяваме се с проектите, които планираме в публичната инфраструктура да обърнат нещата, да подпомогнат бизнеса и възможностите хората да остават тук.

Населените места без жители са 7, но немалко са и тези, в които хората са напуснали , за да търсят препитание в чужбина или във вътрешността на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33