Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2030 г. температурата на Земята ще стане критична за оцеляването ни

| обновено на 15.05.18 в 16:59

Истините за промените в климата са много. Само с едно изречение не може да се каже какво се случва с него. Промените са многозначни и се изразяват по много различни начини, но най- характерното е, че имаме  повишена честота на екстремните прояви на времето, свързани с промените в климата. 

Коментарът в Светодния ден на климата е на Антоанета Йотова, която е дългогодишен изследовател в областта на политиките за реагиране на промените в климата.

Тя определи като най- песимистичен сценарий прогнозата, че през 2 100 година температурите на Земята ще се повишат със 7 градуса. Има огромни основания да бъдем прекалено нащрек със случващото се. Още сега, между 2020 - 2030-та година, можем да имаме повишаване с повече от критичните  градус и половина - два, което ни поставя пред огромни предизвикателства дори за оцеляването ни. 

Според нея противодействието на случващото се  трябваше да е започнало още през 92-година с Рамковата Конвенция на ООН за измененията в климата.

Йотова посочи, че политиките за промени в климата са свързани с огромни политически и икономически интереси, които не отразяват обществения. Проблемите са много и комплексни и това, което всеки трябва да знае е, че промените в климата ще ни влияят все повече и то в отрицателния смисъл. Поне ако можем да намалим тяхното вредно въздействие върху нас самите.

Мисията да ограничим въздействието от промените в климата е възможна, но трябва да става със съвместните усилия на всички, смята климатологът. Затова е хубаво да има образователна и обучителна дейност за реагиране при кризисни ситуации като дейността трябва да стане и превантивна.

България е сред най- засегнатите страни от глобалното затопляне, защото се намираме на границата между два климатични пояса - умерения и средиземноморския, а с промените в климата имаме настъпление на север. Сега при нас климатът търпи промяна към средиземноморския климат, но на моменти през лятото има и елементи на тропически климат. От години имаме проблеми със засушаване като Странджа например, където има големи поражения.

Антоанета Йотова бе критична към политическата класа у нас, защото е нужно с бързи темпове да се предприемат действия за адаптиране към случващите се промени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08