Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Кой покори слънцето"- спектакъл от програмата Пловдив ЕСК 2019

 Спектакълът на театър „Цвете“  - "Кой покори слънцето"  е част от  проекта  „Куклени тържества в Родопите“ и е включен в събитията  на Европейска столица на културата Пловдив 2019.  

В интервю за Радио Пловдив Теодора Пенева от "Балканида" , която  е  партньор на театъра в проекта, разказа за идеята на представлението и за театър "Цвете", който в момента е в Япония по спечелен проект, в който обучават как роботи да работят с деца със специални потребности. Темата за такива деца  е от постоянно присъстващите в програмата на театъра, създаден преди 25 години от възпитаници на ВИТИЗ / днес НАТФИЗ / .  

Проектът стартира на 1 юни в читалищата в Чепеларе в читалище "Родопска Искра и  в Хвойна в читалище "Н.Й. Вапцаров"  със спектакъла "Кой покори слънцето". На него ще присъстват и деца от  родопските села Хвойна, Павелско, Малево, Орехово и Нареченски Бани, между които и деца  от домовете от семеен тип в с. Нареченски бани и с. Павелско.

 Историята е за едно Щурче, което не иска да свири на цигулка, а да бъде герой. Децата от публиката ще помогнат на Щурчето да разбере, че герои са не само тези, които размахват саби, а и тези, които с музика покоряват сърца.

 Представлението е част от проект „Куклени тържества в Родопите“  като   за същата публика през декември 2018 г.и март 2019 г ще се представят и  „Снежни приключения“ и „Мартенска приказка“.


Цялото интервю с Теодора Пенева е в звуковия файл.
Още от категорията

Обсъждат промени в статута на награда "Пловдив"

Възможност  за удостояване  със  Специална награда „Пловдив“  за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата предвижда новият  проект за  статут на наградите „Пловдив“. Той е предложен за обществено обсъждане  на официалната страница на Община Пловдив. Всяка година в навечерието на 24 май- Денят на..

обновено на 27.01.20 в 13:17

Въздухът на сцената лекува стреса и умората

На голяма сцена на Драматичен театър Пловдив ще оживее историята на „Боряна“ по Йордан Йовков. Режисьорът Красимир Ранков ни показва актуални и за днес послания. „Боряна“ е вълнуваща притча за победата на младостта и любовта над парите. Директорът на пловдивската драма Кръстю Кръстев е част от актьорския състав. Обича да диша въздуха на..

публикувано на 27.01.20 в 13:11

Amon Amarth откриват Hills of Rock

Шведската мегъл група Amon Amarth ще оглави първия ден на фестивала Hills of Rock, съобщиха организаторите от "София мюзик ентърпрайсис". Събитието ще се състои на 24, 25 и 26 юли, на Гребния канал в Пловдив. Amon Amarth се сформират през 1992 г. Имат 11 албума и хиляди концерти. Определят стила си като мелодичен дет метъл, а текстовете на..

публикувано на 27.01.20 в 12:22

Преге - предаване за света на книгите, 25 - 31 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 25. 01. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Владимир Янев. Възкресени мигове. 236 стр. 3А, Летера, 2020. Виж Китай: Буря – Цаю Ю; Чайна – Лао Шъ. 431 стр., ок. 5А, Български бестселър, 2020. Недим Гюрсел. Червеният ангел. 317 стр., ок. 4А,..

публикувано на 27.01.20 в 10:32

Изложба на Иван Кирков се открива в „ L’ Union“ - Пловдив

Изложба „Живопис, рисунки, илюстрации“ от Иван Кирков (1932-2010) ще се открие в  галерия „ L’ Union“ - Пловдив. Тя представя малко познати и непоказвани творби от разнородното творчество на автора. Иван Кирков е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкус т во в началото на 60-те години...

публикувано на 24.01.20 в 10:25