Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерите на България и Хърватия обсъдиха общите приоритети в ЕС

Премиерът Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб

Министър-председателят е в Киев на първото посещение на български премиер в Украйна от 14 години насам, където открива мемориална плоча на Димитър Пешев

| обновено на 26.05.18 в 18:47
7
Бойко Борисов открива паметник на Иван Вазов в парка „Бундек“ в Загреб с кмета на София Йорданка Фандъкова, която е в делегацията на българския премиер.
Снимка: Пресслужба на МС

Бойко Борисов е в Киев на първото посещение на български премиер в Украйна от 14 години насам. Тази вечер той се среща с президента Петро Порошенко, ще разговаря и с премиера Володимир Гройсман. 

Преди Киев Борисов посети и Загреб.

„Иван Вазов винаги ще бъде гарант за  чистотата на българския език. Той е гениален творец не само за България, но и за Балканите.“ Това каза премиерът Борисов на церемонията по откриването на паметник на Вазов в парка „Бундек“ в Загреб.

Преди това Борисов разговаря с хърватския премиер Андрей Пленкович. Двамата откроиха като общи приоритети за двете страни членството в Шенген и еврозоната.

Хърватският министър-председател поздрави Бойко Борисов за организацията на срещата ЕС-Западни Балкани миналата седмица, когато беше потвърдено, че  европейската перспектива пред региона не се поставя под съмнение от страните членки. По думите на хърватския премиер, това е било идеално послание за продължаване на реформите в региона. Пленкович отбеляза още, че България и Хърватия имат чудесни отношения и непрекъснато работят за задълбочаване на икономическото сътрудничество.

"България и Хърватия ще бъдат ръка за ръка през всичките тези процеси, ще си помагат и ще продължат да сътрудничат както в ЕС, така и в НАТО".

Преди дни е подписан договор за хидроенергетиката, припомни Андрей Пленкович. Той изтъкна, че двете страни трябва да имат възможност да контролират миграционния поток.

В изявлението си Бойко Борисов припомни, че в залата, в която дадоха пресконференция с Пленкович, е била напълно разрушена преди 27 години и трябва да се направи всичко възможно подобни събития в региона да не се допускат. Той посочи като добър пример вчерашната съвместна аудиенция при папа Франциск с македонската делегация и приетата покана от папата да посети нашата страна.

Борисов подчерта, че е много важен мирът на Балканите.
"Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново на Балканите  такъв конфликт. Знаем ситуацията в Босна и Херцеговина, виждаме посещенията, виждаме подкрепата  на различните общности там  и все в различни посоки, а всъщност това са нашите Балкани, нашата Европа."
Българският премиер пожела на Загреб да продължи да подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани:
"С премиера Пленкович в Брюксел винаги сме се подкрепяли, подкрепяме се и тук на Балканите и действително България и Хърватска са от стабилните държави на Балканския полуостров и обединени заедно можем да свършим и доста работа."

На откриването на паметника на Иван Вазов в Загреб, който е символ на историческите връзки между България и Хърватия, присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която е част от делегацията на българския премиер.

Борисов пожела на хърватския футболист от Реал Мадрид Лука Модрич да вкара гол тази вечер на финала на Шампионската лига в украинската столица.

В Киев Борисов ще участва и в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия