Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки искат достоен живот за децата с увреждания

В Деня на детето майки с увреждания организират палатков лагер пред Парламента.

Депутатите биват посрещнати с инвалидна количка и с надпис „Системата ни убива“. Този протест е в отговор на отлагане на срещи, протакане на решаване на проблемите на тези семейства, а също и на демостративното недопускане на родителите на тези деца в НС. За исканията, които за пореден път поставят майките на деца с увреждания и за отношението на институциите – по темата говорим с Мария Начева – майка на момченце с увреждане от Пловдив, която също се включва в палатковия лагер.

Това не е отчаян опит, това всъщност е начин да покажем, че знаем как да защитим децата си. И до последно ще се борим за тях и няма да оставим нещата така. По тази причина няма обявен край на нашия лагер, на нашия протест, той ще бъде безсрочен до постигане на промяната и до приемане на исканията, които искаме вече три години и отстояваме на шест протеста, заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Начева.

Изолация на хората с увреждания

Основният проблем е, че в България хората с дефицити и увреждания са изолирани, лишени са от възможности и живеят в бедност. Сред тях има хора, които имат запазени умения, имат възможност да работят, но не получават такъв шанс. Ако пък човекът е с тежко увреждане, поне един член от семейството му е принуден също да живее в бедност, да се посвети на него и отново да няма шанс за работа и развитие, коментира Начева.

Необходимостта от промяна

Основното, което искаме ние е да има адекватен закон за личната помощ. Искаме нова система за оценка както на увредените или нарушени функции, така и на съхранените, с цел включване на човека в обществото, за да не бъде той изолиран вкъщи между четири стени. Относно увредените функции е абсолютно необходимо нова адекватна индивидуална медицинска оценка, която да определя, не случайно повтарям думата ”индивидуално”, нуждата от терапия, помощни средства, медицинските изделия, всичко отново казваме индивидуално според човека и увреждането му. Необходима е адаптация на жилището му, адаптирана работна среда, за да дадем шанс за работа и на хората с увреждания. Необходима е индивидуална оценка на помощните средства, от които се нуждаят хората, защото на този етап на всички хора с увреждания се предоставят едни и същи помощни средства, независимо от това, че те са неподходящи за възрастта, диагнозата. Неподходящите помощни средства могат да усложнят състоянието допълнително. Има случаи на такива деца, които получават допълнително гръбначни изкривявания от неподходящите инвалидни колички, които  получават. Искаме да се определи необходимостта от лична помощ – личен асистент за хората, които имат нужда от него.  Той трябва да бъде мотивиран да се грижи за лицето. Това ще даде възможност на родителите или близкия в семейството за работи и да не живее в бедност. Всъщност, основното е, че ние не искаме помощи и подаяния, ние искаме да работим, да си плащаме данъците, както ние, родителите на децата с увреждания, така и хората с увреждания над 18 г. , които имат възможност да се реализират, тези, които нямат възможност имат нужда от адекватна помощ, допълни още Мария Начева.

Цялото интервю с Мария Начева можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33