Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на гурковското село Лява река протестират срещу изграждането на горски път

Снимка: БГНЕС

Жители на гурковското село Лява река блокираха една от отбивките на Прохода на републиката. Хората от подбалканското село протестират срещу изграждането на горски път от Държавно горско стопанство и продължаваща сеч във вододайната зона на населеното място.


Двадесетина души преградиха пътя водещ към Лява река и не допускаха тежкотоварни камиони на дървосекачи от района. Те настояват да бъде спряно изграждането на нов горски път, служещ на дърводобивните фирми. Селото е известно като курортен район с десетки хижи, къщи за гости и места на отдих в планината. Според тях продължаващото обезлесяване ще ги остави без вода през лятото. А новият горски път минава точно през водопровода на селото.

На място пристигна и Иван Дончев - директор на Горско стопанство Гурково. Той увери, че ако бъде засегнат водопровода, повредата ще бъде отстранена до седмица. Ще се направи и нов път встрани от водопоровода.

Според жителите на Лява река всяко лято селото е на воден режим, а ако проблемът с водата се задълбочи може да провали туристическия сезон. Те се заканиха да продължат с блокадите и ако се наложи ще затворят Прохода на републиката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!